Jabolka v srajčkah
To fino jabolčno jed, ki jo radi pripravljamo predvsem v hladnejših dnevih leta, verjetno že poznate. Pri nas doma je, denimo, mama pripravljala ocvrta jabolka predvsem takrat, ko je bil kateri od otrok prehlajen ali zaradi drugih razlogov neješč – ko je iz kuhinje zadišalo po ocvrtih jabolkih, namočenih v nekoliko gostejšo maso za palačinke, smo se hitro zbrali za mizo, saj je bila to naša priljubljena jed.
Na jabolka v srajčkah se tokrat nismo spomnili zaradi nostalgije, temveč nam je misel k tej jedi usmerila kuharska dama Nigella Lawson. Na družbenem omrežju je pred kratkim objavila fotografijo popolno ocvrtih jabolk, zraven pa pripis, da tudi ta recept najdemo v novi kuharski knjigi Balkan Kitchen, torej Balkanska kuhinja, ki jo je napisala Irina Janakievska. Z razlogom vam zveni znano, saj smo nedolgo tega pisali o omenjeni knjigi in tudi o tem, kakšni so avtoričini spomini na kisanje zelja in na sarme, ki jih je njena babica pripravljala v svojem stanovanju v Skopju.
No, Janakievska med drugim pojasni, da tej sladici ponekod na Balkanu rečejo jabolka v šlaforu oziroma šlafroku: »To je nemara tudi najbolj ustrezno ime, saj je jed primerna za zajtrke ob koncu tedna. Zame je bila res poslastica vsakokrat, ko mi je taka jabolka ob vikendu pripravila mama. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih namočimo v gostejšo maso, dopolnjeno z vaniljo, cimetom in limonovo lupinico, nato ocvremo in kolutke še tople postrežemo, posute s sladkorjem v prahu in dodatnim cimetom.«
Tudi mi razmišljamo podobno kot avtorica kulinaričnih vsebin, ki živi v Londonu – da bi ocvrtim jabolkom sicer lahko dodali še kako kepico vaniljevega sladoleda, morda karamelni preliv ali piškotni drobljenec, ampak to bi bilo za tista lenobna jutra, ko si čez pižamo nadeneš samo domačo haljo, šlafrok, torej, že kar preveč elegantno in tudi pretirano.
Sicer pa ocvrtih jabolk ne poznajo samo v naših krajih, ampak so priljubljena še marsikje po Evropi, denimo v Nemčiji in Avstriji, tudi v Belgiji in Franciji, kjer jim rečejo beignets aux pommes. Še zanimivost: na Nizozemskem tako pripravljena jabolka imenujejo Appfelflappen, tradicionalno pa jih postrežejo za novo leto.
Jabolka v srajčkah (recept)
Bralci zrelih let se te jedi verjetno še kako dobro spomnijo, saj je bila v marsikaterem gospodinjstvu pogosto na mizi. Kako tudi ne: sestavine so poceni in preproste – skorajda lahko rečemo, da imamo vse, kar potrebujemo za pripravo jabolk v srajčkah, vedno doma.
Za 4 osebe.
- 4–6 srednje velikih jabolk
- 330 ml mleka
- 2 jajci
- približno 7 zvrhanih žlic moke
- ščepec soli
Ne pozabimo
- olje (za cvrtje)
- kristalni sladkor, mleti cimet (za posip)
- papirnata kuhinjska brisačka (za odvečno maščobo)
Priprava
- Jabolka olupimo, izdolbemo jim sredico in razrežemo na pol centimetra debele rezine.
- Iz ostalih sestavin pripravimo maso – to mora biti malo bolj gosta kot za palačinke. Če iz naštetih sestavin nastane preveč tekoča zmes, dodamo še malo moke, če je pregosta, pa prilijemo malce (mineralne) vode.
- Na zmernem ognju segrejemo olje, ki naj v ponvi sega kak centimeter visoko.
- V maso pomakamo jabolčne rezine in jih najprej na eni, nato pa na drugi strani ocvremo.
- Ocvrte jabolčne rezine polagamo na krožnik, ki smo ga pokrili s papirnato kuhinjsko brisačko – ta bo vpila odvečno maščobo.
- Malce ohladimo, posujemo s sladkorjem in mletim cimetom ter postrežemo.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: TOP 5 kosil za december