Odprta Kuhinja

Tedenski jedilnik: TOP 5 kosil za december

Jota z ocvrtim fižolom (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav je to mesec bogato obložene mize, pa so kosila tista, ki včasih vse skupaj malce uravnovesijo s kislim zeljem in repo. Zadišijo pa nam tudi koline.

Ponedeljek: Pečenice v čebulni omaki

K pečenicam namesto kislega zelja ali repe za spremembo ponudimo malce sladkasto omako iz čebule.

image_alt
Namesto s kislim zeljem pečenice pripravite tako (poceni recept)

Torek: Testenine z zeljem in mletim mesom

Zelje je sicer, za ljubitelje podatkov, zelo dober vir vitamina K, v 100 gramih ga je že kar priporočeni dnevni odmerek, ter vitamina C. Priporočamo: ne prekuhavajte, najbolje bo za to vrsto zelenjave, da se kuha samo toliko, da se zmehča.

image_alt
Testenine z zeljem in mletim mesom: jed, ki se dela skoraj sama od sebe

Sreda: Krvavice, repa, krompir

Nasvet za to, kako spečemo krvavice, nam je narekoval kranjski chef Matjaž Erzar - Matiček. On bi zraven postregel burkašo (jed iz kisle repe in prosene kaše, ki ji doda še fižol, kislo smetano in za konec prepražene ocvirke). Mi smo za prilogo izbrali kislo repo in krompir. 

image_alt
Kultne jedi: krvavice (z repo in krompirjem)

Četrtek: malce bolj praznična jota

Kdo bi si mislil, da se nam ob tako skromni zimski enolončnici utrne misel, kako jo lahko skuhamo v res elegantni različici.

image_alt
Jota s skrivno sestavino, ki vam bo zelo všeč (VIDEO)

Petek: Gratiniran brstični ohrovt 

Privlačna jed iz zimske zelenjave.

image_alt
Gratiniran brstični ohrovt z maslenimi drobtinami in slanino

 

Datum Objave: 2.12.2024 ob 07:12

Več iz te teme:

kosilokislo zeljerepabrstični ohrovt

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.