Odprta Kuhinja

Jagodna marmelada, kot jo skuhajo na gorenjski kmetiji: hitro narejena in ravno prav sladka

Odpri galerijo
A+   A-
Odličen recept za ravno prav sladko jagodno marmelado so nam narekovali na gorenjski kmetiji Markuta, ki stoji v Čadovljah.


Tam se družina že vrsto let ukvarja s sadjarstvom. Marsikaj imajo: na jesen so to jabolka in hruške, kmalu pridejo na vrsto jagode (ki so tu zrele nekoliko kasneje kot v preostanku Slovenije), nato rdeči in črni ribez, zraven pa še češnje, aronija, ameriške borovnice. Na kmetiji je trgovinica, v kateri imajo sezonsko sadje in tudi nadvse imenitno, ravno prav sladko jagodno marmelado – tu je recept zanjo!

Namigi


Andraž Markuta pojasni, da uporabljajo klasične kozarčke za vlaganje, in ne tistih s steklenim pokrovčkom: »Ko jih napolnimo, jih obrnemo na glavo, nato pa počakamo kakih 15 minut, da se marmelada malo ohladi. Zatem lahko kozarčke obrnemo oziroma postavimo tako, da stojijo pokonci.«

Če marmelado delamo doma, je čiste kozarčke za vlaganje priporočljivo segreti v pečici oziroma jih ogreti nekje na 40 ali 50 stopinj Celzija, preden vanje natočimo vročo marmelado. Fino je pokrovčke, preden jih poveznemo na kozarčke, razkužiti oziroma oplakniti z žganjem, lahko tudi z rumom. Tako naj bi se ognili morebitni plesni, ki se rada naseli na kake domače shranke.

In še nekaj omeni Markuta: »Ko je jagodna marmelada še vroča, je živahno rdeče barve. Nato med ohlajanjem rahlo potemni, barva pa čez eno leto postane še bolj bleda, skoraj rjavkasta, s čimer ni nič narobe, saj se okus ne spremeni tako zelo.«

Vseeno velja, da je marmelado priporočljivo porabiti v enem letu – navsezadnje tudi zato, ker bomo ob letu osorej spet nestrpno čakali na novo, svežo in dišečo jagodno letino!

Jagodna marmelada  • 4 kg jagod

  • 1 kg sladkorja

  • 40 g mešanice za želiranje (želin v rdeči embalaži)


Priprava


1. Jagode operemo in očistimo, nato jih zmešamo s paličnim mešalnikom. Lonec z jagodno zmesjo pristavimo. Redno mešamo in pobiramo pene, ki nastanejo po vrhu. Pazimo, da se ne zažge!

2. Na zmernem ognju naj brbota 15 ali 20 minut, nato vmešamo večino sladkorja, pri čemer dve ali tri žlice prihranimo za pozneje. Jagode s sladkorjem naj narahlo vrejo kakih pet minut, medtem večkrat premešamo.

3. Zdaj preostanek sladkorja zmešamo z želinom. Mešanico enakomerno posujemo v marmelado, dobro premešamo. Na zmernem ognju naj vre še pet minut, vmes večkrat premešamo.

4. Z vročo marmelado napolnimo vroče kozarce. Pokrovčke razkužimo (za to lahko uporabimo rum, s katerim namažemo notranjost pokrovčkov) in dobro zapremo.

5. Kozarce obrnemo okoli, pokrijemo z odejo in tako pustimo pol ure. Zatem jih obrnemo pokonci in jih, ko se shladijo, prenesemo v shrambo. To z obračanjem velja za klasične kozarce za vlaganje, če imamo tiste s pripetim steklenim pokrovčkom, jih med ohlajanjem ne obračamo.
Priporočamo še: Češnje: takšna bo letos cena za kilogram
Datum Objave: 6.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

marmeladejagodejagodna marmeladaMarkuta

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.