Odprta Kuhinja

Jagodna pogača z bezgovimi cvetovi

Odpri galerijo
A+   A-
Za gospodinje, ki ljubijo hitre in dobre recepte.Jagodno marmelado pripravim vsako leto, vsaj nekaj kozarčkov. Idejo, kaj dodati in s čim jo narediti posebno, dobim, ko imam pred seboj posodo jagod in se ozrem naokoli. Morda letos preizkusim nekoliko pikantno kombinacijo, da bo džem dobra priloga k mesnim jedem. Stalnica bo zagotovo bezeg.

Sestavine


- 100 g masla, 3 jajca, 90 g sladkorja
- 1,5 dl mleka, 220 g moke
- pol vrečke pecilnega praška
- 2 cvetova bezga (osmukamo)
- žlica likerja iz citrusov
- 300 g jagod
- jagodna marmelada (če imate takšno z bezgom, toliko bolje)

Priprava


1. Pekač, velik približno 26 x 18 cm, namažemo z maslom in dobro potresemo z moko. Pečico vključimo na 200 stopinj.

2. Jajca ločimo in iz beljakov stepemo sneg. Maslo penasto vmešamo, nato počasi dodajamo rumenjake in sladkor.

3. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo počasi vmešamo k jajčni osnovi, nato dodamo mleko, liker in osmukane bezgove cvetke.

4. Testo vlijemo v pekač.

5. Če imamo jagode drobne, pustimo cele, drugače jih narežemo na polovice, vsako pomočimo v jagodno marmelado in zložimo po biskvitnem testu. Ko je površina zapolnjena, damo pekač v ogreto pečico in pečemo 35–40 minut.

Fotografija: Eva Legiša
Poizkusite še: Cheesecake brez peke z belo čokolado
Datum Objave: 10.6.2019 ob 09:06

Več iz te teme:

jagodepogačabezeg

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.