Odprta Kuhinja

Jagodna rižota s penino

A+   A-
Zanimivo, bi pomislili na to kombinacijo?


Sestavine


- 200 g jagod, 30 g šalotke ali rdeče čebule
- 0,6 dl penine rose, lahko tudi druge, sladke
- pribl. 0,2 dl oljčnega olja
- 4 dl zelenjavne jušne osnove in voda po potrebi
- 200 g riža (arborio), 12 g parmezana ali pekorina
- zvrhana žlica masla, 2–3 žličke sladke smetane
- balzamična glazura

Priprava


1. Jagode narežemo na srednje velike kockice. Prilijemo penino, premešamo. (Nasvet: če jagode niso dovolj sladke, lahko primešamo 1–2 žlički rjavega sladkorja.)

2. V ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo na drobno nasekljano šalotko. Premešamo in rahlo pražimo na zmernem ognju oz. bolj dušimo, da se šalotka zmehča.

3. Dodamo riž in premešamo, da postekleni.

4. Penino z jagodami precedimo in tekočino dolijemo v ponev. Premešamo in pustimo kakšnih 15 sekund, nato dolijemo še jušno osnovo. Mešamo kot nori, dokler tekočina skoraj ne povre.

5. Polovico narezanih jagod pretlačimo s paličnim mešalnikom in jih dodamo k rižu. Kuhamo 5 minut, nato dodamo še preostale jagode in kuhamo še 10 minut oz. po navodilih na embalaži riža. Po potrebi dolivamo vodo in kot vsako rižoto mešamo, da riž postane kremast.

6. Primešamo nariban parmezan in sladko smetano.

7. Rižoto postrežemo, pokapano z balzamično glazuro in potreseno s svežimi jagodami.
Preberite še: Kako s preprostim poskusom preverite, ali je med pravi

Recept in fotografije Tamara Ružić/Gourmantica.com
Datum Objave: 28.4.2019 ob 07:04

Več iz te teme:

jagodna rižota

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja