Jagodni cmoki z rabarbarinim kompotom

Sezona jagod je kot nalašč, da obnovimo recept za eno najljubših jedi iz otroštva.

Cmoke smo pripravili s skutnim testom, ki se odlično poda sladkim jagodam.

Kompot

  • 500 g rabarbare
  • 100 ml belega vina
  • 2–3 žlice medu
  • 1 vaniljev strok

Jagodni cmoki

  • 400 g skute
  • 1 jajce
  • približno 50 g moke
  • 50 g zdroba
  • 5 g drobtin belega kruha
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici sladkorja
  • noževa konica naribane limonine lupine
  • 8 jagod
  • sol

Zabela

  • 70 g masla
  • 6–8 žlic drobtin bele žemlje
  • 2 žlici cimeta s sladkorjem

Priprava

1. Operite rabarbaro, jo očistite in narežite na kose. Prevrite belo vino z medom in dodajte prerezan vaniljev strok, nato še rabarbaro in pustite rahlo vreti dve ali tri minute. Rabarbara ne sme razpasti.

2. Odstavite in pustite, da se kompot ohladi. Če je preveč tekoč, vzemite rabarbaro iz posode in pustite tekočino vreti, dokler se dovolj ne zgosti.

3. Odcedite skuto. Zmešajte jo z jajcem, moko, zdrobom, drobtinami, kislo smetano, sladkorjem in limonino lupino ter vse skupaj zgnetite v testo. Če je prevlažno, dodajte malo moke. Nato naj stoji na hladnem približno eno uro.

4. Jagode operite, očistite in odcedite.

5. Trgajte kose testa in oblikujte cmoke. Nato jih sploščite, na vsakega položite po eno jagodo in jo prekrijte s testom. Oblikujte okrogle cmoke, jih dajte v rahlo soljeno vrelo vodo in kuhajte približno deset minut.

6. Stopljeno maslo zmešajte z drobtinami, cimetom in sladkorjem, v tem povaljajte cmoke in jih postrezite s kompotom.

Zraven priporočamo: Jagodna limonada z meto in baziliko

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed