Jajčni vlivanci (špecli) z zeliščnim maslom: odlična priloga, ki jo ponudimo namesto krompirja ali riža

Odpri galerijo
A+ A-
Pripravimo jih hitro in z levo roko (levičarji z desno), zato se brez težav znajdejo na jedilniku tudi med hektičnim tednom.
Priloge na domačih krožnikih so pogosto precej monotone – krompir, testenine, riž in polenta. Sem in tja se ob mesu in omaki pojavi še kak izgubljen štrukelj ali zmeden kroket. Naši severni sosedje kot prilogo ali samostojno jed radi ponudijo špecle – mi jim rečemo jajčni vlivanci. Odlikujeta jih ravno prav čvrsta tekstura in prijeten okus, izkažejo pa se kot odličen pripomoček za pobiranje slastne omake na krožniku.
Vlivanci
- 2 jajci
- 1 dl mleka
- 200 g bele pšenične moke
- žlička soli
- pol žličke kurkume (po želji – za barvo)
Zeliščno maslo
- 2 žlici masla
- nekaj listkov peteršilja
- ščepec česna v prahu
- ščepec soli
Priprava
- Zeliščno maslo: maslo, peteršilj, sol in česen v prahu stresemo v posodo sekljalnika. Zmešamo v fino zeliščno maslo.
- Vlivanci: v posodo ubijemo jajci in vlijemo mleko. Zmešamo z električnim mešalnikom.
- Ločeno pomešamo moko, sol in kurkumo, nato pa stresemo k jajcem in mleku ter zmešamo z mešalnikom.
- Pristavimo velik pisker z vodo, zavremo in dobro solimo. Nad piskrom držimo cedilo za testenine (z okroglimi luknjicami) in vanj vlijemo maso za vlivance. S kuhalnico jo tlačimo skozi cedilo v krop.
- Ko vlivanci priplavajo na površje, jih kuhamo še minutko, nato jih odcedimo.
- Še vroče zmešamo z zeliščnim maslom.
Priporočamo še: V slanino oviti svinjski medaljoni z gobovo omako
Datum Objave: 28.1.2025 ob 07:01