Odprta Kuhinja

Jajčni vlivanci (špecli) z zeliščnim maslom: odlična priloga, ki jo ponudimo namesto krompirja ali riža

Jajčni vlivanci z zeliščnim maslom (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Pripravimo jih hitro in z levo roko (levičarji z desno), zato se brez težav znajdejo na jedilniku tudi med hektičnim tednom.

Priloge na domačih krožnikih so pogosto precej monotone – krompir, testenine, riž in polenta. Sem in tja se ob mesu in omaki pojavi še kak izgubljen štrukelj ali zmeden kroket. Naši severni sosedje kot prilogo ali samostojno jed radi ponudijo špecle – mi jim rečemo jajčni vlivanci. Odlikujeta jih ravno prav čvrsta tekstura in prijeten okus, izkažejo pa se kot odličen pripomoček za pobiranje slastne omake na krožniku.

Vlivanci

  • 2 jajci
  • 1 dl mleka
  • 200 g bele pšenične moke
  • žlička soli
  • pol žličke kurkume (po želji – za barvo)

Zeliščno maslo

  • 2 žlici masla
  • nekaj listkov peteršilja
  • ščepec česna v prahu
  • ščepec soli

Priprava

  1. Zeliščno maslo: maslo, peteršilj, sol in česen v prahu stresemo v posodo sekljalnika. Zmešamo v fino zeliščno maslo.
  2. Vlivanci: v posodo ubijemo jajci in vlijemo mleko. Zmešamo z električnim mešalnikom.
  3. Ločeno pomešamo moko, sol in kurkumo, nato pa stresemo k jajcem in mleku ter zmešamo z mešalnikom.
  4. Pristavimo velik pisker z vodo, zavremo in dobro solimo. Nad piskrom držimo cedilo za testenine (z okroglimi luknjicami) in vanj vlijemo maso za vlivance. S kuhalnico jo tlačimo skozi cedilo v krop.
  5. Ko vlivanci priplavajo na površje, jih kuhamo še minutko, nato jih odcedimo.
  6. Še vroče zmešamo z zeliščnim maslom.

Priporočamo še: V slanino oviti svinjski medaljoni z gobovo omako

Datum Objave: 28.1.2025 ob 07:01

Več iz te teme:

prilogavlivancizeliščno maslo

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.