Gobe: 10 krasnih idej, kako jih vključiti v jedilnik

Jesen je prinesla eno naših najljubših sestavin – gobe, ki poskrbijo za bogate okuse enolončnic, prilog in omak.

1. Lisičke z jajci po receptu Andreja Beloviča

Prva jed, ki vam pade na pamet, ko naberete te mnogim najljubše gobe, je prav gotovo kultna kombinacija z jajci, postrežena z dobrim domačim kruhom.

2. Klasike z Urško Fartelj: gobov golaž

Katere vrste gob so najbolj primerne za to jesensko uteho? Ga naredimo z moko ali brez?

3. Gobov kari s popečenim brokolijem

Brezmesno, a polno okusa.

4. Jušni gobovi cmočki

… lahko pa postanejo tudi cmoki.

5. Kremna gobova juha Jamieja Oliverja, ki jo preprosto morate poskusiti

Jamie Oliver je navdušen nad intenzivnim zemeljskim okusom gob, ki je v gosti in svileni juhi še bolj poudarjen. Pravi, da je to klasika, ki jo mora znati pripraviti prav vsak.

6. Dušeni zrezki z gobami

Dušeni zrezki v naravni omaki so jed, pri kateri ne moremo zgrešiti in se je brez skrbi lotijo tudi začetniki. Dokler ne poznamo primernih kosov mesa, nam bo rad pomagal mesar, ki mu zaupamo, kaj bomo kuhali. Obogatimo jih z gobicami ali smetano, lahko tudi obojim, in poljubno zelenjavo.

7. Ocvrti jurčki v drobtinah iz ajdovega kruha

Že ptički čivkajo (preden odletijo v toplejše kraje), da sta okusa jurčkov in ajde ustvarjenega drug za drugega.

8. Pražen krompir z jurčki

Klasika bo tako še boljša.

9. Ješprenjeva »rižota« z jurčki

Malce daljši čas kuhanja za božansko dobro jed.

10. Pirine palačinke kot rezanci v gobovi omaki

Palačinke narežemo v juhe, a zakaj z njimi ne bi nadomestili testenin? Verjemite, nastane božanska jed, ki ne vzame veliko časa za pripravo.

Naslovna fotografija: Vaivirga/Getty Images

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana