Odprta Kuhinja

Ješprenjeva »rižota« z jurčki

Odpri galerijo
A+   A-
Malce daljši čas kuhanja za božansko dobro jed.Priprava vam bo vzela 10, čas kuhanja pa 45 minut.

Sestavine


- 2 skodelici suhih jurčkov
- 1 liter mesne ali zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici oljčnega olja
- čebula
- 4 stroki česna
- 330 do 350 g ješprenja
- kozarec belega vina
- 2 žlici masla
- timijan
- parmezan

Priprava


1. Suhe jurčke namočimo v 2 skodelicah vroče vode za 10 minut. V loncu zavremo jušno osnovo skupaj z vodo, v kateri so se namakali jurčki.

2. Narežemo čebulo. Narežemo tudi namočene jurčke.

3. V dobri ponvi z debelim dnom najprej segrejemo olje in v njem svetlo popražimo narezano čebulo. Dodamo česen, počakamo, da zadiši, nato še ješprenj, krepko mešamo, da toplota obda vsa zrna, približno 1 minuto.

4. Prilijemo vino, pomešamo in počakamo, da alkohol izpari.

5. Dodamo namočene jurčke, timijan in prilijemo zajemalko vroče jušne osnove. Krepko mešamo in postopno dodajamo vročo osnovo, kakor za pravo rižoto. Če imamo osnove premalo, dolijemo vročo vodo (krop).

6. Ješprenjček kuhamo približno 45 minut, da se zmehča, a še ostane čvrst na ugriz.

7. Kakor pri pravi rižoti tudi tu med kuhan ješprenj dodamo maslo, parmezan, pokrijemo in po 2 minutah postrežemo. Zraven se prileže solato s fižolom.
Različica: Namesto suhih jurčkov uporabite sveže (ali zamrznjene) gobe, na primer šampinjone, bukov ostrigar, šitake. 500 g bo ravno pravšnja količina.

Ali ste vedeli? Ječmenova zrna vsebujejo manj beljakovin, a več maščob, mineralov in vitaminov v primerjavi s pšenico zaradi več ovojnic. Je vir nenasičenih maščobnih kislin, zaradi ovojnic, ki jih v večini pojemo, pa je odlična pomoč pri prebavnih težavah in pri zniževanju holesterola. Jedi z ječmenom imajo prav zato pogosto nizek glimični indeks. Ječmen je posebnež še v tem, da med luščenjem spremeni ime: ječmen postane ješprenj, prav droben ješprenj pa imenujemo ješprenjček.

Poskusite še: Ješprenj, kuhan z vinom, muškatno bučo in jurčkiNaslovna fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 4.1.2018 ob 11:01

Več iz te teme:

kosilovečerjahitro in enostavnojurčkirižotaješprenj

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.