Jogurtova torta z ananasom in borovnicami

Jogurtova torta je odlična sladica za poletne dni. Priprava je preprosta, okus je običajno osvežilno saden, kot njen temelj pa se izvrstno obnese piškotno dno brez peke.

Vse naštete postavke odkljuka tudi jogurtova tortica z neobičajno kombinacijo ananasa in borovnic, ki bo brbončice dodobra spravila v pogon.

Sestavine

Piškotno dno

  • 150 g piškotov
  • 60 g masla
  • 2 žlici kokosove moke

Ananasova krema

  • 600 g ananasovega jogurta
  • 250 g sladke smetane
  • 2–3 žlice sladkorja v prahu
  • 8 listov želatine

Borovničev žele

  • 300 g zamrznjenih borovnic
  • 3 listi želatine
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Okrasitev

  • svež ananas, sveže borovnice
  • nastrgan kokos

Priprava

1. Piškotno dno: nastavljiv tortni obroč nastavimo na premer 22 cm in ga postavimo na tortno podlago.

2. Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.

3. Zmeljemo ali zdrobimo 150 g poljubnih piškotov ter jih zmešamo s 60 g stopljenega masla in 2 žlicama kokosove moke.

4. Piškotno zmes stresemo v pri­pravljeni tortni model, potlačimo ob dno in poravnamo.

5. Ananasova krema: v posodico s hladno vodo potunkamo 8 listov želatine, drugega za drugim.

6. V eni posodi stepemo 250 ml sladke smetane, v drugo stresemo 600 g jogurta in 2–3 žlice sladkorja v prahu.

7. Napojeno želatino ožamemo in jo vržemo v kozico. Segrevamo jo, da se povsem stopi, nato jo z električnim mešalnikom primešamo k jogurtu.

8. Na koncu s spatulo k jogurtu primešamo še stepeno smetano.

9. Dobljeno kremo zlijemo na piškotno dno in jo pogladimo.

10. Nastajajočo tortico postavimo v hladilnik.

11. Borovničev žele: v kozico stresemo 300 g zamrznjenih borovnic in jih zasujemo z 2 žlicama sladkorja v prahu. Kuhamo jih, da se povsem zmehčajo.

12. V posodici s hladno vodo namočimo 3 liste želatine, in ko se napojijo, jih ožamemo in vržemo v borovničevo osnovo. Ko se želatina povsem stopi, borovničevo osnovo fino zmešamo s paličnim mešalnikom.

13. Kozico odstavimo in pustimo, da se borovnice malo ohladijo, nato jih prelijemo čez strjeno kremo.

14. Torto postavimo nazaj v hladilnik za vsaj 6 ur.

15. Okrasitev: po torti radodarno posujemo sveže borovnice in nastrgan kokos ter razporedimo na krhlje narezan ananas.

Fotografija: Midva kuhava

Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana