Jogurtova torta z borovnicami in bezgom

Odpri galerijo
A+ A-
Osvežilni duet z zebrinim vzorcem.

Kaj ni prelepa?
Jogurtova torta
Piškotno dno
- 200 g piškotov oreo
- 40 g masla
Borovničeva krema
- 250 g zamrznjenih borovnic
- 400 g grškega jogurta
- 200 ml sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 5 listov želatine
Bezgova krema
- 400 g grškega jogurta
- 200 ml bezgovega sirupa
- lupinica in sok 1 limone
- 200 ml sladke smetane
- 5 listov želatine
Priprava
1. Piškotno dno: na tortno podlago postavimo tortni obroč in ga po notranji strani obdamo z acetatno folijo. Če te nimamo, bo za silo v redu tudi na trakove narezan papir za peko.
2. Piškote oreo zmeljemo in jih zmešamo z raztopljenim maslom.
3. Piškotno zmes nanesemo na podlago, poravnamo in pritisnemo ob dno in obroč.
4. Borovničeva krema: zamrznjene borovnice stresemo v kozico in jih zasujemo s sladkorjem v prahu. Nad srednje močnim ognjem jih segrevamo, da se zmehčajo in pokuhajo. S paličnim mešalnikom jih nato še fino zmeljemo.
5. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v vročo borovničevo osnovo. Nad srednje močnim ognjem mešamo, da se želatina popolnoma raztopi.
6. Ko se borovničeva osnova ohladi do mlačnega, jo z električnim mešalnikom zmešamo z grškim jogurtom.
7. Sladko smetano stepemo skoraj do čvrstega in jo s spatulo nežno primešamo k jogurtovi zmesi.
8. Bezgova krema: grški jogurt z mešalnikom zmešamo z bezgovim sirupom in limonino lupinico.
9. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da nabreknejo. Ožamemo jih in vržemo v kozico skupaj s sokom ene limone.
10. Nad srednje močnim ognjem segrevamo, da se želatina popolnoma raztopi, nakar jo še vročo z mešalnikom primešamo v jogurtovo zmes.
11. Sladko smetano stepemo skoraj do čvrstega, nato jo s spatulo nežno primešamo k jogurtovi zmesi.
12. Tortogradnja: na sredino piškotne podlage zlijemo zajemalko ene kreme. Na isto mesto – v sredino prvega kroga – nato zlijemo zajemalko druge kreme. Ta postopek vlivanja na sredino prejšnjega kroga ponavljamo, dokler ne porabimo obeh krem.
13. Nadobudno torto postavimo v hladilnik, kjer naj počaka vsaj 6 ur, še raje pa kar čez noč.
Priporočamo še: VIDEO: Tiramisu z jagodami
Datum Objave: 2.6.2020 ob 08:06