Odprta Kuhinja

Jogurtova torta z borovnicami in breskvami: osvežilna in atraktivna

Jogurtova torta z borovnicami in breskvami: osvežilna in atraktivna (Foto: Midva kuhava)
Odpri galerijo
A+   A-
Hudimana! Na sporedu je osvežilna jogurtova torta, ravno pravšnja za vroče poletne dni – a kaj, ko se ne moremo odločiti, ali naj bo z breskvami ali gozdnimi borovnicami.

Še dobro, da lahko na to vprašanje odgovorimo s preprostim »ja« – in v osvežilno tortico s sočnim biskvitom stlačimo tako borovnice kot breskve. Vsako sadje ima namreč svojo plast želeja, konča pa tudi v jogurtovi kremi. Vse skupaj je zapakirano v atraktivno sadno torto, katere kos nas obteži približno tako kot sladoledna lučka. Naj se poletje začne!

Sestavine

Za torto s premerom 24 cm.

Biskvit

  • 3 jajca
  • 60 g sladkorja, zavitek vaniljevega sladkorja
  • 60 g moke
  • 3 žlice mleka
  • žlička vaniljeve paste

Borovničeva osnova

  • 300 g gozdnih borovnic
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Krema

  • 650 g grškega jogurta
  • 250 g sladke smetane
  • 4–5 žlic sladkorja v prahu
  • 8 listov želatine
  • 3 žlice borovničeve osnove
  • 150 g breskev iz kompota

Borovničev žele

  • 3 listi želatine
  • borovničeva osnova

Breskov žele

  • 250 g breskev iz kompota
  • 50 ml soka iz kompota
  • 3 listi želatine
  • žlica sladkorja v prahu

Priprava

  1. Biskvit: klasičnega biskvita se klasično tudi lotimo – najprej ubijemo jajca ter ločimo rumenjake in beljake. Prve skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto prebutamo, beljake pa premlatimo v čvrst sneg.
  2. K rumenjakom zlijemo 3 žlice mleka, kanemo žličko vaniljeve paste in vsujemo presejano moko, nato pa jih premešamo.
  3. Na koncu vmešamo še sneg iz beljakov.
  4. Na dno pekača s snemljivim obodom položimo papir za peko in vanj zlijemo testo za biskvit.
  5. Za 15–18 minut ga pospravimo v pečico, segreto na 180 stopinj.
  6. Borovničeva osnova: v kozico stresemo borovnice in sladkor v prahu, nato jih segrevamo, da se povsem zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih fino zmeljemo v osnovo.
  7. Krema: v posodi zmešamo grški jogurt, sladkor v prahu in tri žlice borovničeve osnove.
  8. Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Vržemo jih v kozico in segrevamo, da se želatina povsem stopi. Potem jo z električnim mešalnikom primešamo k jogurtovi zmesi.
  9. V drugi posodi stepemo sladko smetano in jo s spatulo vmešamo v kremo.
  10. Breskve iz kompota dobro odcedimo in jih narežemo na majhne kocke, ki jih primešamo v kremo.
  11. Tortogradnja: na podlago za torte postavimo biskvit in okoli njega zategnemo nastavljiv tortni obroč.
  12. Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
  13. Biskvit namočimo s sokom breskovega kompota.
  14. Nanj nato stresemo polovico kreme, jo poravnamo in pogladimo.
  15. Nastajajočo torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
  16. Borovničev žele: liste želatine namočimo v hladni vodi. Ko se napojijo, jih ožamemo. Borovničevo osnovo dobro segrejemo, nato v njej stopimo ožeto želatino. Ko se osnova malce shladi, jo zlijemo v tortni model in vrnemo v hladilnik ali zamrzovalnik, da pospešimo strjevanje.
  17. Ko se žele strdi, nanj nanesemo še drugo polovico kreme. Pogladimo jo in poravnamo. Torta spet roma v hladilnik, da se krema strdi.
  18. Breskov žele: breskve iz kompota zasujemo s sladkorjem v prahu in prilijemo sok iz kompota. Vse skupaj fino pretlačimo, nato pa segrejemo v kozici.
  19. Želatino namočimo v hladni vodi, nato jo ožamemo in vržemo v kozico z breskovo osnovo. Na štedilniku mešamo, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavimo in pustimo, da se osnova malce shladi.
  20. Breskovo osnovo prelijemo po vrhu torte, ki jo nato pospravimo v hladilnik za vsaj 6 ur.

Čudovita poslastica iz jogurta, borovnic in breskev (Foto: Midva kuhava)
Čudovita poslastica iz jogurta, borovnic in breskev (Foto: Midva kuhava)

Priporočamo še: Božansko sveža sladica, brez katere to poletje ne bo šlo

Datum Objave: 29.6.2024 ob 06:06

Več iz te teme:

jogurtova tortasladicetorta brez pekesadna torta

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.