Jogurtova torta z borovnicami in breskvami: osvežilna in atraktivna
Odpri galerijo
A+ A-
Hudimana! Na sporedu je osvežilna jogurtova torta, ravno pravšnja za vroče poletne dni – a kaj, ko se ne moremo odločiti, ali naj bo z breskvami ali gozdnimi borovnicami.
Še dobro, da lahko na to vprašanje odgovorimo s preprostim »ja« – in v osvežilno tortico s sočnim biskvitom stlačimo tako borovnice kot breskve. Vsako sadje ima namreč svojo plast želeja, konča pa tudi v jogurtovi kremi. Vse skupaj je zapakirano v atraktivno sadno torto, katere kos nas obteži približno tako kot sladoledna lučka. Naj se poletje začne!
Sestavine
Za torto s premerom 24 cm.
Biskvit
- 3 jajca
- 60 g sladkorja, zavitek vaniljevega sladkorja
- 60 g moke
- 3 žlice mleka
- žlička vaniljeve paste
Borovničeva osnova
- 300 g gozdnih borovnic
- 2 žlici sladkorja v prahu
Krema
- 650 g grškega jogurta
- 250 g sladke smetane
- 4–5 žlic sladkorja v prahu
- 8 listov želatine
- 3 žlice borovničeve osnove
- 150 g breskev iz kompota
Borovničev žele
- 3 listi želatine
- borovničeva osnova
Breskov žele
- 250 g breskev iz kompota
- 50 ml soka iz kompota
- 3 listi želatine
- žlica sladkorja v prahu
Priprava
- Biskvit: klasičnega biskvita se klasično tudi lotimo – najprej ubijemo jajca ter ločimo rumenjake in beljake. Prve skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem penasto prebutamo, beljake pa premlatimo v čvrst sneg.
- K rumenjakom zlijemo 3 žlice mleka, kanemo žličko vaniljeve paste in vsujemo presejano moko, nato pa jih premešamo.
- Na koncu vmešamo še sneg iz beljakov.
- Na dno pekača s snemljivim obodom položimo papir za peko in vanj zlijemo testo za biskvit.
- Za 15–18 minut ga pospravimo v pečico, segreto na 180 stopinj.
- Borovničeva osnova: v kozico stresemo borovnice in sladkor v prahu, nato jih segrevamo, da se povsem zmehčajo. S paličnim mešalnikom jih fino zmeljemo v osnovo.
- Krema: v posodi zmešamo grški jogurt, sladkor v prahu in tri žlice borovničeve osnove.
- Liste želatine namočimo v hladni vodi in počakamo, da se napojijo. Vržemo jih v kozico in segrevamo, da se želatina povsem stopi. Potem jo z električnim mešalnikom primešamo k jogurtovi zmesi.
- V drugi posodi stepemo sladko smetano in jo s spatulo vmešamo v kremo.
- Breskve iz kompota dobro odcedimo in jih narežemo na majhne kocke, ki jih primešamo v kremo.
- Tortogradnja: na podlago za torte postavimo biskvit in okoli njega zategnemo nastavljiv tortni obroč.
- Po notranji strani obroča namestimo acetatno folijo.
- Biskvit namočimo s sokom breskovega kompota.
- Nanj nato stresemo polovico kreme, jo poravnamo in pogladimo.
- Nastajajočo torto postavimo v hladilnik, da se krema strdi.
- Borovničev žele: liste želatine namočimo v hladni vodi. Ko se napojijo, jih ožamemo. Borovničevo osnovo dobro segrejemo, nato v njej stopimo ožeto želatino. Ko se osnova malce shladi, jo zlijemo v tortni model in vrnemo v hladilnik ali zamrzovalnik, da pospešimo strjevanje.
- Ko se žele strdi, nanj nanesemo še drugo polovico kreme. Pogladimo jo in poravnamo. Torta spet roma v hladilnik, da se krema strdi.
- Breskov žele: breskve iz kompota zasujemo s sladkorjem v prahu in prilijemo sok iz kompota. Vse skupaj fino pretlačimo, nato pa segrejemo v kozici.
- Želatino namočimo v hladni vodi, nato jo ožamemo in vržemo v kozico z breskovo osnovo. Na štedilniku mešamo, da se želatina povsem stopi, nato kozico odstavimo in pustimo, da se osnova malce shladi.
- Breskovo osnovo prelijemo po vrhu torte, ki jo nato pospravimo v hladilnik za vsaj 6 ur.
Priporočamo še: Božansko sveža sladica, brez katere to poletje ne bo šlo
Datum Objave: 29.6.2024 ob 06:06