Odprta Kuhinja

Juha iz rdeče leče

Odpri galerijo
A+   A-
Izvrstna gosta, rahlo kiselkasta juha iz razkuhane rdeče leče.Z januarjem se v moji kuhinji začne obdobje juh. Kuham goste enolončnice, tu in tam kremne juhe, včasih redke, da jih lahko kar spijem, z rezanci, brez rezancev, pikantne, sladke, vse pa so vroče, da me ogrejejo od znotraj. Hladne juhe so rezervirane za poletje. Skuhati juho res ni posebna umetnost, potrebuješ lonec in vodo, malo začimb, preostalo pa je stvar navdiha, lakote in založenosti shrambe.

Ker na začetku leta radi začenjamo nov cikel s pozitivnimi spremembami, predlagam, da za zdravje in boljše počutje postavite juho na posebno mesto na jedilniku. Niso zahtevne za pripravo, ne vzamejo veliko časa, skuhamo jih tako rekoč iz vsega, kar imamo pri roki. Moj sklep je, da bom preizkušala stare in nove recepte za juhe iz stročnic. Všeč mi je misel, da vse stročnice, še posebno pa rdeča leča, simbolizirajo obilje. V marsikateri svetovni kuhinji na začetku leta kuhajo stročnice, da bi jim novo leto prineslo dovolj denarja. Morda jim to simboliko pripisujejo zaradi oblike, ki spominja na kovance, morda zato, ker se z namakanjem in kuhanjem njihova masa poveča in pričakujejo, da bo tako zrasla tudi naša blaginja. Kakor koli, stročnice nas kar dobro nahranijo. Dober začetek leta je že poln in zadovoljen trebuh, če ob tem upamo na še katero drugo srečo, toliko bolje.

Sestavine za dve osebi


- 100 g rdeče leče
- korenček
- čebula
- žlica olja
- četrt žličke cele kumine
- sol
- četrt žličke mlete kumine
- četrt žličke mletega koriandra
- mešanica začimb po okusu
- četrt žličke kurkume
- malo stebelne zelene
- sok pol limone
- 2 stroka česna
- mlet čili po okusu

Priprava


1. Korenček olupimo in narežemo na kockice. Čebulo fino nasekljamo. Stebelno zeleno prav tako nasekljamo, prihranimo le najlepše, mlade lističe.

2. V kozici segrejemo olje in na njem najprej popražimo cela semena kumine, dodamo čebulo, korenček, zeleno, pražimo eno minuto, dodamo rdečo lečo in še mešamo pri srednji temperaturi, da se odprejo zrnca in bo juha tako bolj kremna. Med praženjem lečo začinimo s kumino, koriandrom, kurkumo in solimo. Juho izboljša tudi mešanica začimb, na primer garam masala ali kari, lahko tudi začimbe za zelenjavno juho. Zalijemo z vodo, da je vse pokrito, in kuhamo vsaj pol ure, da leča skoraj čisto razpade.

3. Nasekljamo prihranjene najlepše lističe zelene. V limonov sok stisnemo česen in čisto malo solimo. Tik preden juho nalijemo v skodelice, vmešamo limonov sok in lističe zelene. Komur je všeč bolj pikanten okus, bo dodal še ščepec čilija.
Priporočamo še: Krepčilna in blagodejna prežganka
Datum Objave: 9.1.2019 ob 09:01

Več iz te teme:

brezmesne jedijuhe in enolončnice#juheleča

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja