Odprta Kuhinja

Juha, ki ji pravijo penicilin italijanskih babic

Andrey Zhuravlev/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Tole domače zdravilo nam bo v hladnejši polovici leta prišlo še kako prav.


Dnevi so vse hladnejši in vse bolj pogosto si zaželimo, da se na mizi znajde juha ali enolončnica. Zaradi ohladitve pa je okoli nas tudi vse več prehlajenih, kašljajočih ljudi, bacilov in mikrobov, zaradi stika s katerimi hitro pomislimo, da bi si kar preventivno skuhali kakšen čaj ali krožnik nečesa krepčilnega.

Da boste imeli na zalogi recept za situacije, ko se vam zazdi, da potrebujete krepčilo, spodaj serviramo juho, na katero prisegajo italijanske none. Ker je tako krepka in vsebuje toliko vitaminov, ji pravijo kar italijanski penicilin. Saj veste, tista učinkovina, ki sojo odkrili pred malce več kot sto leti in jo najdemo v najrazličnejših antibiotikih.

Skratka, v hladilniku in skrinji se sploh v zimskem času splača vedno imeti na zalogi sestavine zanjo in jo pripraviti ob prvem kašlju. Zase ali pa (takrat naj bi bila še bolj učinkovita) za svoje bližnje.Zelenjavna juha  • 1 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove

  • 1,5 l vode

  • 3 stebla stebelne zelene

  • 3 korenčki

  • 6 strokov česna

  • 1 cela čebula

  • 1 žlica soli

  • drobne testenine za v juho


Priprava


1. Na štedilnik pristavimo velik lonec ter v njem segrejemo vodo in jušno osnovo. Dodamo očiščeno zelenjavo in zavremo. Nato zmanjšamo temperaturo in kuhamo pri zmernem ognju 45 minut.

2. Nato iz juhe odstranimo zelenjavo in jo prestavimo v blender, kamor dodamo še dve zajemalki jušne tekočine. Zmiksamo in vlijemo nazaj v lonec.

3. Skuhamo jušne testenine, jih prelijemo z juho in serviramo ta krepčilni krožnik.
Preberite še: Tedenski jedilnik: »Simpl kot pasulj«

Fotografija: Andrey Zhuravlev/Getty Images
Deloindom.si: Zakaj imeti ribo za hišnega ljubljenčka
Datum Objave: 3.10.2023 ob 08:10

Več iz te teme:

juhe in enolončnicezelenjavna juhaitalijanski penicilin

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.