Kakijeva pena

Iz kakija pripravimo številne sladice, ker je sočen in mehak, je primeren za kreme, marmelado in prelive.

Sezona svežega sadja se pri nas nadaljuje v jesen s kakiji, ki jih lahko kupimo na tržnicah in v trgovinah. Zrel sadež, ki ga ovija tanka lupina, je mehak, sočen in zelo sladak, uživamo ga presnega, uporabljamo pa ga tudi za pripravo različnih sladic. Iz kakija pripravimo okusno marmelado, kremo, ki jo postrežemo s smetano, spečemo torto, pito ali različno pecivo. Če jih imamo preveč, da bi jih porabili sveže, jih lahko tudi posušimo. Izkušnje pravijo, da jih je treba narezati nekaj milimetrov debelo, preden so povsem zreli, sušimo jih v pečici, sušilniku ali celo na radiatorju.

Sestavine (za 4 osebe)

– 4–5 zrelih kakijev
– 2 dl sladke smetane
– 2,5 dl grškega jogurta
– 1 žlica sladkorja ali medu
– 0,5 žličke cimeta
– 2 lista želatine
– 2–3 žlice vode
– 4–5 žlic kostanjevega pireja
– 3 žlice nasekljanih orehov, mandljev ali lešnikov

Priprava

1. Kakije izdolbemo in meso zmeljemo v gladko kašo. Nekaj žlic kaše segrevamo v kozici. Dodamo želatino, ki smo jo poprej namočili v vodi in potem oželi. Mešamo, da se želatina raztopi. Zmešamo s preostalo kašo in ohladimo. Potem nežno vmešamo grški jogurt, sladkor oziroma med in cimet. Smetano stepemo in jo rahlo primešamo v kakijevo peno.

2. Na dno kozarcev razporedimo kostanjev pire, čez pa kakijevo kremo. Dobro ohladimo v hladilniku. Preden postrežemo, posujemo z orehi, mandlji ali lešniki. Okrasimo lahko še s stepeno smetano in koščki kakija.

Besedilo: A.K.

Naslovna fotografija: Thinsktock

Poizkusite še: Kostanjev pire

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Komentiraj objavo

Vaš E-naslov ne bo javno objavljen.

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana