Kako lahko paradižnik postane kralj vaših poletnih jedi
Paradižniki so nedvomno najbolj priljubljen poletni sadež, ki najpogosteje konča v kakšni osvežujoči poletni solati – na pikniku ali tradicionalnem družinskem kosilu. So tudi odlična popestritev sendvičev in pika na i testeninam. Vendar je to le začetek. S paradižniki lahko namreč povečate svojo ustvarjalnost v kuhinji, saj so lahko odlično izhodišče za številne recepte.
Potrebujete dokaz? Preverite tri izvrstne in igrive, predvsem pa LUŠTne recepte za sočne poletne jedi.
Paradižnik presenečenja
SESTAVINE
Za 4 porcije potrebujete:
- paket želatine Knox
- 2 žlici hladne vode
- 3 skodelice paradižnikovega soka
- sol
- čebulna sol
- 2 žlički worcestrske omake
- žlica limoninega soka
- zavitek jagodnega želeja
- rezine paradižnika za dekoracijo
- mlad grah za dekoracijo
PRIPRAVA
Zavrite paradižnikov sok. Najbolje je, če ga iz svežih paradižnikov pripravite sami. Dodajte sol, worcestrsko omako in limonin sok.
Mešanici paradižnikovega soka dodajte želatino in žele. Prelijte v poljubne modelčke in ohladite. Počakajte, da se rahlo ohladi, in postavite v hladilnik. Za dekoracijo uporabite nekaj rezin paradižnika in stroke mladega graha.
Paradižnikovo maslo
SESTAVINE
- 150 g različnih paradižnikov
- žlička česna v prahu
- sol
- 250 g masla sobne temperature
- popečen kruh
PRIPRAVA
Paradižnik umijemo in odstranimo zelenje ter ga slabih 7 minut pokuhamo v vreli vodi. Vzamemo ga iz vode in damo na cedilo, da se ohladi (paradižnika ne lupimo, saj da ravno kožica poseben okus).
V mešalnik ali sekljalnik damo paradižnik, začimbe in sol ter dobro premešamo. Ko dobimo gladko zmes, dodamo maslo in še enkrat premešamo. Ko dodajamo maslo, lahko namesto mešalnika uporabimo tudi metlico in maslo vtepemo v paradižnik.
Prestavimo v lep kozarček ali posodo za maslo. Popečemo kruh in začnemo uživati. Za še boljši okus je dobro počakati kak dan in maslo shraniti v hladilniku. Tako se vse sestavine zelo dobro povežejo med seboj in maslo dobi res vrhunski okus.
Pri tem receptu se najbolje obnese LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov).
Mešanica štirih drobnoplodnih sort paradižnika je odličen prigrizek ob malici. Pakiran je v priročni embalaži »to go«, zato ga lahko vzamete tudi na pot. Črni, rumeni in dve sorti rdečih češnjevih paradižnikov obarvajo vaše obroke, obožujejo pa jih tudi otroci, saj so videti kot bombončki.
Paradižnikov čips
SESTAVINE
- 3 veliki paradižniki (lahko tudi več, to je približno za klasičen pekač)
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlici soli
- česen v prahu (lahko izpustite)
- šopek sesekljanega peteršilja
- 3 velike žlice parmezana
POSTOPEK
Paradižnik (naj bo čim bolj trd) umijemo, narežemo na tanke rezine in zložimo na papirnato brisačo, posolimo in pustimo, da se malo osuši.
Pečico segrejemo na 180 °C, v pekač pa položimo papir za peko, ki ga na tanko premažemo z olivnim oljem. Rezine paradižnika zložimo v pekač in jih prav tako premažemo z oljem.
Pekač postavimo v pečico in pečemo uro do dve. Vsakih 20 minut preverimo. Ko je paradižnik že skoraj suh ali bolje rečeno pečen, vsako rezino potresemo z mešanico parmezana, česna v prahu in peteršilja. Pustimo, da se zapeče in rahlo karamelizira.
Čips lahko še nekaj časa pustimo v ugasnjeni in priprti pečici, da se lepo ohladi.
Potrebujete še več navdiha? Pobrskajte po več LUŠTnih receptih.
LUŠTno poletje s sočnimi, okusnimi slovenskimi paradižniki
Če želite, da bodo vaše paradižnikove kreacije resnično uspele, jim morate dodati nekaj pristnega prekmurskega in LUŠTnega temperamenta. In ker bo paradižnik kralj vaših jedi, naj bo res veličasten: izberite paradižnike LUŠT, ki so pravo zagotovilo, da bodo vaše brbončice ob vsaki novi paradižnikovi jedi veselo zaploskale.
In zakaj so LUŠTovi paradižniki tako posebni?
Paradižniki LUŠT so obsijani s toplim prekmurskim soncem in pridelani na integriran način. Da bogato obrodijo, poskrbijo prav posebni opraševalci – čmrlji. Če pa se zgodi, da v rastlinjaku rastline ali plodove škodljivci vseeno napadejo, zanje na naraven način poskrbijo njihovi plenilci oz. naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjak.
Za edinstveni okus in lepo ter barvito zunanjost je zaslužna tudi lokalna pridelava; paradižnike oberejo šele takrat, ko so zreli in ravno prav sladki, pot do vaše kuhinje pa je kratka – še isti ali pa takoj naslednji dan po obiranju se znajdejo na prodajnih policah vaše priljubljene trgovine. Če bi prihajali iz daljnih dežel, bi namreč dozoreli na poti, daleč od toplega sonca, ki paradižnikom dodaja tisto pristno aromo.
Bogata izbira LUŠTnih paradižnikov
Družina paradižnikov LUŠT je zelo pisana, tako da boste nedvomno zelo hitro našli najmanj enega favorita. Klasični grozdasti paradižnik je v LUŠTni družini že od začetka, danes pa lahko izbirate še med številnimi paradižniki LUŠT: mali grozdasti paradižnik LUŠT, datljev paradižnik LUŠT, slivov paradižnik LUŠT, češnjev paradižnik LUŠT in LUŠTek (mešanica pisanih češnjevih paradižnikov).
Poiščite jih pri vseh večjih trgovskih ponudnikih po Sloveniji in na osrednji ljubljanski tržnici. Lahko se pa zapeljete tudi v Prekmurje in jih kupite neposredno na LUŠTni domačiji v Renkovcih.
Nagradna igra: zapeljite se z novo Mazdo 2 hybrid
Vsakič, ko se vam bo zaLUŠTal paradižnik, shranite račun in sodelujte v nagradni igri.
Kakšna so pravila igre?
Naložite račun, s katerega je razviden nakup paradižnika LUŠT v skupni vrednosti najmanj 5,00 € z DDV,
ALI
napišite zgodbo, dolgo od 500 do 1500 znakov brez presledkov, z naslovom »ZaLUŠTam si paradižnik LUŠT«.
Izpolnite obrazec na spletni strani lust.si in že sodelujete v žrebanju.
Nagrade so resnično LUŠTne:
1. brezplačen najem avtomobila Mazda 2 hybrid za 1 leto
2. darilni bon v vrednosti 100 € za obisk LUŠTne domačije
3. 10 x knjiga Paradajz, LUŠTna majica po izbiri in darilni bon v vrednosti 10 € za obisk LUŠTne domačije
Pohitite, časa za sodelovanje ni prav veliko: nagradna igra traja le še do 16. junija 2024.
Naročnik oglasne vsebine je Paradajz d.o.o.