Odprta Kuhinja

Kako naredimo domače mlince

Odpri galerijo
A+   A-
Mlinci so nekvašen kruh. Takšne in podobne poznajo skoraj po vsem svetu in z njimi si milijone ljudi vsak dan lajša lakoto.Osnova za mlince je moka, voda in sol. Iz teh sestavin pač zgnetemo gladko svetleče se testo, kakor za zavitek, ki lahko malo počiva, ni pa nujno. Potem testo razdelimo, ga razvaljamo in spečemo: po tradiciji v krušni peči, sodobneje na čisti plošči električnega štedilnika, še sodobneje (ker takšnih štedilnikov ni več veliko v uporabi) in najlažje v pečici. Spečene mlince razlomimo na kose, zabelimo ali posušimo za kasnejšo uporabo.
Priporočamo še: Domači mlinci s kislo smetano, zabeljeni z zaseko

Mlinci so bili nekdaj pogosto na jedilniku; iz moke, ki so jo takrat imeli, torej ne le iz (bele) pšenične. Jedli so jih zabeljene z maslom, drobtinami, mesno omako, najpogosteje pa z ocvirki in malo smetane, če je le bila pri hiši, ali s kislim mlekom. Nadomeščali so kruh in krompir. V času splošnega pomanjkanja so bili kar glavni obrok, čeravno ne prehransko uravnotežen.

Z jajci ali brez


Na premožnejših domačijah so testo za mlince naredili z jajci, taki so bili »ta boljši mlinci«, še boljši, če so uporabili le rumenjake. Sicer so takšni res okusnejši, samo z rumenjaki sploh posebno hrustljavi, če jih denimo grizljamo kar tako, nenamočene, suhe, namesto pokovke pred televizorjem. Vendar, ko jih namočimo s kropom in potem zabelimo, ni med njimi nobene razlike. Nekateri sicer trdijo, da so pripravljeni s celimi jajci trši in se težje namočijo kot tisti zgolj z rumenjaki, kaj šele narejeni brez dodatka jajc. No, sama nisem opazila večjih razlik, manjše pripišem dejstvu, da najbrž nisem vseh kosov enako tanko razvaljala, zato bi bilo preizkus treba ponoviti ob valjanju s strojčkom, kakor za testenine.

Različica: tortilje na slovenski način


Skoraj enako testo brez jajc uporabimo tudi za pšenične tortilje na slovenski način, kajti predvidevam, da ni veliko takih, ki doma premorejo tortillero in comal, zanje najnujnejša pripomočka kakor Mehičani. Praviloma v testo vmešamo maslo, da so tortilje bolj voljne in se lažje zvijajo, nekateri testu za več mehurjev dodajo pecilni prašek. Tortilje pečemo na močno ogreti ponvi brez dodatka maščobe kratek čas, da se pojavijo mehurji, nato jih obrnemo in pečemo še nekaj sekund. Ampak pri tortiljah je bistveno, da ostanejo tople in mehke do postrežbe, saj jih le tako lahko zvijemo. Pečene zato takoj preložimo v keramično posodo s pokrovom ali ovijemo v vlažno krpo, položimo na krožnik in pokrijemo s pokrovko.

Pa začnimo ...

Osnovni recept za mlince


- 500 g moke
- približno 3 dl mlačne vode
- žlička soli
- za boljše mlince še 2 jajci ali 2–3 rumenjaki in malo manj vode
- za tortilje še 2 žlici razmehčanega masla in po želji žlička pecilnega praška

Po korakih


1. V večjo posodo presejemo moko, jo solimo in premešamo. Za boljše mlince dodamo jajca ali rumenjake, za tortilje maščobo in pecilni prašek.

2. Počasi in postopno prilivamo vodo, da dobimo ne preveč mehko, raje bolj trdo testo, ki se lepo drži skupaj. (Za zavitke je testo mehko, za mlince srednje trdo, za rezance trdo).

3. Sestavine pomešamo skupaj, nato začnemo testo gnesti kakor za zavitek, da postane prožno, površina pa gladka in svetleča se. Če ga pustimo počivati, ga tanko premažemo z oljem in pokrijemo.

4. Testo razdelimo na manjše kose. Iz te količine dobimo testa za tri običajne nizke pekače iz pečice. Lahko pečemo v velikosti celega pekača naenkrat (narežemo torej na tri dele), vendar je tako velik kos valjanega testa težko prenesti na pekač. Lažje gre, če ga razdelimo na šest delov. Za tortilje testo razdelimo na deset delov, odvisno od velikosti ponve. Za tortilje so obnese, če kos pred valjanjem še oblikujemo v kroglico.

5. Za mlince vsak kos razvaljamo na strojček za rezance ali na roke, vendar ne prav tanko, približno za nožev rob debelo. Zvaljamo v pravokotnik za polovico velikosti pekača, spretni v velikost celega pekača.

6. Za tortilje vsak kos razvaljamo v krog v velikosti ponve. Pri tem testo obračamo v smeri urnega kazalca za četrt obrata, da se oblikuje lep krog.

7. Mlince najlaže spečemo v pečici, in sicer jo ogrejemo na 220 do 240 stopinj. Razvaljano testo položimo na pekač s peki papirjem in postavimo v ogreto pečico. Najbolje, da doma pečemo postopno, po en pekač naenkrat; ko je en pekač v pečici, valjamo testo za drugo peko. Za več mehurjev na mlincu (in večje) tik pred peko testo z mokrimi prsti poškropimo z vodo. Pečemo približno 10 minut, da se rahlo obarva. Obračati ga med peko ni treba. Tortilje pa spečemo v vroči ponvi, in sicer testeni krog položimo na vročo ponev, počakamo največ minuto, da se začno pojavljati mehurji, nato obrnemo in nekaj sekund pečemo še po drugi strani.

8. Pečen mlinec vzamemo iz pečice. Uporabimo ga takoj ali ohladimo, počakamo, da otrdi, nato ga nalomimo na manjše kose in shranimo v vrečki suhem prostoru. Preden jih ponudimo, jih v skledi polijemo s slanim kropom in nekaj minut pustimo, da se napijejo in zmehčajo. Preostanek vode odlijemo in mlince dobro odcedimo. Zabelimo po okusu.

Fotografija: Urška Fartelj
Datum Objave: 9.11.2019 ob 07:11

Več iz te teme:

prilogemartinovomlinci

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.