Kako naredimo domače slanike

Kruhki, na katere smo preprosto nori. Odlično se priležejo k jedem z žara, zato je zdaj pravi čas, da se jih naučite speči.

Vemo, fotografije niso najboljše, a ob dobri priliki največ štejeta prikaz in recept za dober rezultat. Pekli smo s Tatjano Šubic, ki uči v Biotehniškem centru Naklo več predmetov, med drugim vodi praktični pouk za tiste, ki se želijo izučiti za peka. Razvozlali pa smo tudi skrivnost, kaj neki se skriva v tistem slanem premazu, ki je zaščitni znak teh puhastih kruhkov.

Sestavine za približno 12 kosov

Testo
– 500 g moke
– 20 g sladkorja
– 10 g soli
– 2,75 dl vode
– 20 g kvasa
– 5 g kisline (limonovega soka)
– 0,15 dl olja

Preliv
– 50 g moke
– 3–5 g soli
– približno 0,5 dl vode (po občutku)

Priprava

1. Dobro zamesimo sestavine za testo. Uporabimo hladno vodo!

2. Testo razdelimo na kose, ki naj tehtajo enako (od 50 do 100 g vsak kos).

3. Naredimo kroglice.

4. Pokrijemo jih s plastično folijo (plastično vrečko) in pustimo počivati. To, vmesno vzhajanje, naj traja 15 minut.

5. Nato vsak hlebček na rahlo pomaščeni delovni površini razvaljamo v ovalno obliko.

6. Oblikujemo svaljek in ga tako, da roke uporabimo kot valjar, raztegnemo na dvakratno dolžino. Slaniki naj bodo dolgi, kolikor je dolg pekač.

7. Kose položimo na pomaščen pekač (ali pekač, obložen s papirjem za peko). Pazimo, da zaključke obrnemo navzdol.

8. Še enkrat pokrijemo s plastično vrečko in pustimo vzhajati 45 minut.

9. Pečemo v pečici, ogreti na 210 stopinj Celzija, ob dodani pari.

10. Iz moke, soli in vode pripravimo slan preliv, ki naj bo približno toliko gost kot nekoliko gostejša masa za palačinke.

11. Sprva pečemo pet minut, nato prelijemo s slanim prelivom in pečemo še pet minut. Ko so slaniki lepo obarvani in pečeni, jih ohladimo na rešetki.

12. Koristen trik: če nimamo parne pečice, lahko paro ustvarimo tako, da tik pred začetkom peke na dno pečice postavimo dve, tri kocke ledu.

Namig: Pri pripravi pekovskega peciva raje kot toplejšo uporabljajmo hladnejšo tekočino, svetuje Tatjana Šubic. Ta nasvet velja za mleko in vodo in tudi za maslo.
Priporočamo še: Popolni pita kruhki iz ponve

Besedilo: Špela Ankele
Fotografije: Špela Ankele, Thinkstock (naslovna)

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana