Kako pravilno pripravimo domač bučni pire

To je temelj jesenske kuharije. Najboljši je, ko bučo spečemo kar v pičici.

Bučni pire je osnova, iz katere lahko pripravimo številne jedi, tako sladke kot slane. Predstavljamo vam korake, ki se jih je dobro držati za pripravo tega pomembnega jesenskega dodatka.

1. Bučo spečemo v pečici

Najlažje ga naredimo tako, da bučo prerežemo na pol, odstranimo semenje ter jo s kožo navzgor pečemo v pečici na približno 200–220 stopinjah od 45 minut do uro oziroma tako dolgo, da postane mehka in jo zlahka prebodemo z vilicami. Buča, pečena v pečici, pridobi še več okusa oziroma sladkosti ter izgubi odvečno vodo.

2. Izdolbemo meso

Nato z žlico izdolbemo mehko bučno meso in pretlačimo v pire.

3. Vrsta buče

Najbolj okusen pire je iz buče hokaido, najbolj univerzalen pa iz maslenke.

4. Kako hranimo bučni pire?

Nekaj dni ga lahko hranimo v hladilniku ali pa ga damo v vrečke za zamrzovanje in shranimo v zamrzovalniku.

5. Količine

Količina dobljenega pireja je sicer odvisna od vrste buče, nekatere so bolj vodene, druge bolj mesnate, pa vendar iz 500 g buče nastane približno 300 g pireja.

Priporočamo še: Klasike z Yasko: sončni in sočni buhtlji z bučo

Naslovna fotografija: KarpenkovDenis/Getty Images

Jasmina Pirnar Krope

Družina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana