Kako sami naredimo domače tortilje

Pa bomo prišli do »kruha« brez kvasa, domače tortilje pa bodo zaposlile vse družinske člane. Eni bodo valjali, drugi rezali zelenjavo, tretji pa izdelovali domače falafle.

Tortilje

  • 600 g bele moke
  • 100 g koruzne moke
  • 1,5 dl sončničnega olja
  • 1 dl mlačne vode
  • 10 g pecilnega praška
  • sol

Nadev z domačimi falafli

  • 250 g suhe čičerke, namočene čez noč
  • dve pesti svežega peteršilja
  • strok česna
  • suh čili

Veganska majoneza (ki jo lahko nadomestite s kupljeno)

  • 1 dl sojinega mleka
  • 2 dl sončničnega olja
  • 2 žlici limonovega soka
  • suh drobnjak, sol

In še …

  • zelenjava: kar je pri roki

Priprava

1. Pečico nastavimo na 200 stopinj in najprej začnemo s falafli.

2. Čičerko, ki smo jo namakali vsaj 12 ur, stresemo v mikser. Dodamo svež peteršilj, česen, sol, čili in nekaj olivnega olja. Vse skupaj zmiksamo v čim bolj kompaktno zmes. Če se sestavine ne držijo dovolj dobro skupaj, dodamo še malenkost vode ali olja. Maso poskusimo, da ugotovimo, ali je dovolj slana. Iz nje z dvema žličkama naredimo majhne žličnike. Polagamo jih na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Falafle v ogreti pečici pečemo približno 30 min oziroma dokler niso zlato zapečeni.

3. Naredimo majonezo. Sojino mleko nalijemo v pokončno posodo, primešamo drobnjak in sol, počasi dolijemo sončnično olje (razmerje naj bo točno 1:2, saj bomo le tako dobili najboljšo teksturo), dodamo še limonov sok in palični mešalnik počasi potopimo na dno posode. Z največjo močjo začnemo mešati in mešalnik počasi dvigujemo. Če je naša posoda prozorna, lahko spremljamo nastajanje veganske majoneze. Ko je vse dobro premešano, mešalnik ugasnemo.

4. V mešalnik stresemo belo in koruzno moko, pecilni prašek in tri žličke soli. Malce premešamo ter postopoma dodajamo vodo in olje. Testo za tortilje mora biti voljno in hkrati dovolj kompaktno, da se drži skupaj. Tedaj je čas, da mešalnik ustavimo.

5. Odščipnemo košček testa in ga poskusimo razvaljati; tako bomo najlažje ugotovili, ali bomo lahko naredili lepe tortilje. Če se preveč packa, dodamo še nekaj moke, če pa je preveč zbito, lahko dodamo nekaj mlačne vode ali olja. Pazimo le, da testo ne bo premastno. Iz njega nato oblikujemo manjše kupčke. Razvaljamo jih na milimeter debele tortilje in na obeh straneh popečemo na vroči ponvi, ki je ni treba namastiti.

6. Narežemo svežo zelenjavo, ki je na voljo.

7. Zložimo tortilje: Najprej jih premažemo z majonezo, nanjo položimo nekaj zelenjave in falafle. Tortilje tesno zvijemo in postrežemo.

Namigi: Če nam ostane kaj testa, ga lahko shranimo v zmrzovalniku za naslednjič. Svetujemo, da ga že prej oblikujete v enake kroglice, saj se bo tako prej odtajalo, hkrati pa ga boste lahko odmrznili postopoma in ne vsega naenkrat.
Priporočamo še: Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola

Recept in fotografije: Anje Korenč in Matic Batagelj, I like Tofu

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed