Odprta Kuhinja

Kako sami naredimo zlate kroglice za juho

Homemade fried batter pearls in soup with a spoon
Odpri galerijo
A+   A-
Domače gredo še bolj v slast!

Rada imam staromodne jedi, kot so pire krompir in špinača, ter krožnike, iz katerih se kadi vroča juha, v njej pa plavajo krhke, votle kroglice lepe zlate barve. Ko jih pregrizneš, zaškripljejo pod zobmi in se hkrati topijo v slano-sladek okus po ocvrtem. Podolgovata vrečka zlatih kroglic je prijetna nostalgija po mamini kuhinji, ko bingljaš z nogami pri mizi in se vse zgodi samo po sebi. Tako otročje smo se počutile, ko je po mnogo letih nedopustne odsotnosti prišla k nam domov vrečka zlatih kroglic. Prijateljica jo je našla na policah bio hrane. Takoj se je skuhala juha, med drobljenjem kroglic pa so se usuli spomini. Navdušenju ni bilo konca in kroglice so se zmagoslavno vrnile v našo kuhinjo. Treba je bilo le še najti recept zanje – industrijsko pripravljeno hrano jemo le izjemoma.

Prebrskale smo precej knjig pod poglavjem jušne zakuhe in odkrile, da so staromodne gospodinje rekle zlatim kroglicam ocvrt grah. Verjetno zaradi podobne velikosti.

Testo


Najprej kuhaš na štedilniku moko, maslo in vodo, da nastane cmok. Temu se reče paljeno testo, kot na primer za princeskine krofke. Namesto vode sem v receptih našla tudi mleko, vino in pivo, večinoma pa trdijo, da so bolj hrustljave, kadar jih pripravljamo z vodo. Preverjeno drži. Kuhano in malo ohlajeno testo je treba zdaj umesiti z jajcem, kar je težko spraviti skupaj, ampak gre. Spet je treba malo vaje. Testo, ki nastane, je osnova za cvrtje.

Ocvrta različica


Kako jih spraviti do olja? Menda se dobi posebna pretlačevalka za testo, ampak preveč pripomočkov vzame ves čar domači kuhinji. Še najboljši nasvet je, da uporabite emajlirano cedilo. Držimo ga nad razgreto maščobo in z zajemalko nalivamo ravno prav gosto testo. To pomeni ne preredko, ker se bo zlivalo v curkih, ne pregosto, ker bo zamašilo luknjice, ampak tisto nekaj vmes. Testo naj primezi skozi luknjice (lahko mu malo pomagamo in ga potisnemo). Če obvisi, ga z žlico postrgamo izpod cedila, da koščki popadajo v olje. Tam se zlato obarvajo. Vmes jih malo premešamo, da je barva enakomerna, nato pa s penavko pobiramo skledo, obloženo s papirnatimi brisačami.

Pečena različica


Popolno odkritje pa je bil recept za pečene kroglice. Manj mastne, torej manj redilne, bolj zdrave, pol manj dela in do začetnikov bolj prijazne. Ne ocvremo jih, ampak spečemo. Skratka ni razloga, da se zlate kroglice ne bi udomačile. Načrtujemo tudi preizkušanje recepta s koruzno, pirino, kamutovo moko in vsekakor vegansko varianto brez jajc.

Medtem ko se pečejo, kar traja kar dolgo, čeprav so velike komaj za noht na mezincu, je ravno dovolj časa za kremno juho. Brokoli, čebula, korenček, žlica pirinega zdroba za zgostitev in na koncu še košček svežega ingverja. Palični mešalnik, sol, poper, muškatni orešček in polna skleda pravkar pečenih zlatih kroglic. Juha kot včasih.

Sestavine


- 75 g moke
- žlico masla
- ščep soli
- jajce
- drugo: Poleg tega pripravimo še žlico ali dve maščobe, ki prenese visoke temperature (na primer kokosovo)

Priprava


1. Maslo zavremo z vodo (1 dl), nato vsujemo moko in kuhamo dve do tri minute, da nastane kepa okrog kuhalnice, na dnu pa se naredi tanka plast. Kuhano testo pretresemo v večjo skledo, da se hitreje ohladi.

2. Ko je le še mlačno, z vilicami ali pa z rogljastim nastavkom za ročni mešalnik v testo umesimo sol in razžvrkljano jajce. Gnetemo, dokler ni lepo povezano in gladko.

3. Nizek pekač dobro namastimo z oljem. Pečico vključimo na 200 stopinj.

4. Iz kepe trgamo koščke in jih med dlanmi posvaljkamo v kroglice v velikosti drobnega graha. Polagamo jih na pekač z minimalnim razmikom. Med peko bodo nekoliko zrasle.

5. Poln pekač potisnemo v pečico za približno pol ure in spremljamo, kdaj se zlato obarvajo. Med peko jih ne obračamo niti ne potresamo pekača. Ko so pečene, počakamo, da se ohladijo, nato pa jih pretresemo v skledo in takoj ponudimo. Hranimo jih lahko v kozarcu z navojem, ki dobro tesni.
Priporočamo še: VIDEO: Bosanska sarma – tudi ona mora dihati

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 22.1.2019 ob 08:01

Več iz te teme:

juhakroglice

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja