Kako speči sladek krompir, da bo najbolj okusen

Tako dober kot običajen krompir, a še slajši!

Slovenci pojemo veliko krompirja, vse bolj pogosto pa se na naših krožnikih znajde tudi njegov brat, sladek krompir. Z njim lahko pripravimo marsikaj. Od pireja, do ocvrtega sladkega krompirja in celo rižote. Sladek krompir pa se odlično znajde tudi v pečici, kjer lahko pripravimo okusne hrustljave grižljaje. Kako pripraviti najboljše?

Priporočamo tudi: Preprost recept s sladkim krompirjem, za katerim nori ves splet (in svet)

Bolj karameliziran kot hrustljav

Skoraj vsak kuhar ali kuharica ima svoje skrivnosti, ko pripravlja pečen krompir. Nekaj skrivnosti pa velja poznati tudi pri pripravi sladkega krompirja. Danes ga bomo pripravili tako, da bo čvrst od zunaj, njegovi notranjosti pa bomo pričarali odlično kremasto teksturo. Verjetno si želite hrustljavosti, a tu vas moramo žal razočarati. Da bi sladek krompir postal hrustljav, ga moramo namreč ocvreti ali pa dehidrirati. A nič zato, iz pečice bo ravno tako izjemno okusen.

Prvi korak, ki je za odličen sladek krompirček izjemno pomemben, je vnaprej segreta pečica. Temperaturo nastavite na 200 do 230 stopinj, odvisno, ali boste pekli razpolovljenega ali narezanega na manjše kosce. Manjši kosci, nižja temperatura, se razume.

Pustite lupino

Krompir nato dobro operite, saj vam ga tako ne bo potrebno olupiti. Če ga boste dobro skrtačili, boste preprečili tudi, da bi lupina sladkega krompirja v pečici postala malce usnjena.

Najbolje je, da ga narežete na polovice ali četrtine, premažete z oljčnim oljem ter posolite. Postavite jih na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko, nato pa vse skupaj porinite v pečico. Kako dolgo bo trajala peka, je odvisno od velikosti gomoljev, a računate lahko, da bo kosilo gotovo čez 40 minut do ene ure. Ko bo popolnoma mehak, je čas, da ga vzamete iz pečice.

Lahko ga narežete

Krompir pa seveda lahko narežete tudi na manjše kosce, podobne pomfriju. Dobra stran tega je, da bo peka trajala manj časa, prav tako pa bo več površin krompirja bolj zapečenih. Ker imate tako na voljo več ploščin, če se tako izrazimo, lahko krompir tudi bolj začinite. V primeru narezanega sladkega krompirja ukrepajte takole: v posodo, kjer imate na kose narezan krompir, dodajte nekaj žlic oljčnega olja, sol in poljubne začimbe. Priporočamo česen v prahu, sladko papriko ali kari. Lahko pa uporabite tudi cimet. Presenečeni boste, kako lepo se božična začimba poda k sladkemu krompirju. Nato vse skupaj dobro premešajte in postavite v pečico.

Preberite še: Zapis slovenske slaščičarke, ki je dvignil prah

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana