Odprta Kuhinja

Kavna smetana, ki jo naredimo kar v plastenki (VIDEO)

Odpri galerijo
A+   A-
Italijanski tiktok je preplavila sladica, ki jo ljubitelji kave divje stepajo kar v plastenkah. Preverili smo, ali bi nam ideja prišla prav.


Navdušenci z italijanskega tiktoka te dni kot za šalo zlivajo kavo in smetano v plastenke, nato pa stresajo in stresajo nekaj minut. Plastenko, v kateri je že nastala penasta sladica, postavijo v hladilnik, da se popolnoma ohladi, nato pa iz nje v kozarčke iztisnejo kavno smetano in vzdihujejo od navdušenja.

Idejo smo preverili, saj se nam je zdela mikavna za vse tiste dopustnike, ki na morju nimate električnega mešalca, pa bi se vseeno želeli malce posladkati in kuharsko udejstvovati, čeprav le v skromni kuhinjski niši ali skriti nekje za šotorskim krilom.

Kako nam je šlo in na kaj moramo biti pozorni


Priznati moramo, da smo se sladice lotili kar štirikrat. Dvakrat nam je stepanje v plastenki uspelo, dvakrat pa ne. Kar je premalo poudarjeno dejstvo in hkrati vzrok, ki prepreči uspeh – vse sestavine morajo biti ledeno mrzle, ne le ohlajene. Pred uporabo vam tako priporočamo, da tako smetano kot kavno mešanico postavite v zamrzovalnik za kakšne pol ure.

Kaj pa čas stepanja? No, na tiktoku marsikomu uspe v dveh minutah. Nam se to seveda ni zgodilo. Potrebovali smo kar pet minut ali več.

Izjemnega pomena je tudi velikost plastenke. Ta mora biti vsaj trikrat večja od volumna, ki ga stepate. Če boste pol litra smetane stepali v litrski velikosti, vam sladica ne bo uspela. Vemo, da se vam poraja vprašanje, ali lahko uporabite steklenico? Ne, žal tokrat ne, saj je ravno upogljivost plastike tista, ki vam pomaga, da smetano iztisnete v skodelico.

Je vredno?


Saj veste, kako radi imamo kavo s smetano. Kavna smetana pa je še boljša, saj se njene arome ujamejo v smetanovo peno. To je nekaj takega kot tiste priljubljena kavna pena, ki vam jo postrežejo v italijanskih barih, le da je bolj mlečnega okusa. A naj vam iskreno povemo mnenje o plastenki: najbolje je vse skupaj opraviti z ročnim mešalnikom in imeti to sladkost v skodelicah v pičli minuti. Ne pozabite pa na ohlajanje. Tako pred kot po stepanju.

Namig za postrežbo: kepica ali dve dobrega sladoleda in ta kavna smetana bi bila kar dobra kombinacija, se strinjate?

Kavna smetana  • 50 g sladkorja

  • žlica instant kave (ni nujno)

  • 60 g kuhane kave

  • 250 g smetane za stepanje

  • žlica kakava


Priprava


1. V lonček damo sladkor in instant kavo.

2. Nato skuhamo kavo v kafetjeri. Priporočamo kar tisto za eno osebo, saj iz nje nalijemo pb. 60 g kave. Še vročo prelijemo čez sladkor in dobro pomešamo. Nekoliko ohladimo in postavimo v zamrzovalnik za pol ure. V zamrzovalnik ne pozabimo dodati še smetane.

3. V plastenko zlijemo ohlajeno kavo in smetano. Zatesnimo s pokrovčkom in stresamo pb. 5 minut. Ko se smetana zgosti, plastenko postavimo v zamrzovalnik za kakšnih 40 minut.

4. Če se sladice lotimo z ročnim mešalnikom, smetano najprej malce stepemo, da se zgosti, nato pa med stepanjem v nežnem curku dolivamo kavno mešanico. Stepamo do želene čvrstosti. Kavno smetano postavimo v hladilnik, preden ponudimo.

5. Kavno smetano stisnemo v dve večji ali štiri majhne skodelice. Če smo jo stepli z ročnim mešalcem, jo v skodelice predenemo z žlico ali pa nabrizgamo s pomočjo dresirne vrečke. Posujemo s kakavom v prahu in ponudimo.
Priporočamo še: Carbonara z bučkami, ki bi jo jedli vsak dan (VIDEO)

Fotografija in video: Sonja Ravbar
Deloindom.si: Razbijamo mite: Je čebulo treba zalivati ali ne?
Datum Objave: 23.7.2023 ob 10:07

Več iz te teme:

videosmetanakavakavna smetana

Naročite se na e-novice:

Mateja Delakorda
Mateja DelakordaKuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.