Odprta Kuhinja

Kdaj je pust 2024 in sladica, na katero v tem obdobju ne smete pozabiti

Božanska semla (Foto: Mateja Delakorda)
Odpri galerijo
A+   A-
Letos se ga bomo razveselili že zelo zgodaj – še manj kot mesec dni nas loči do tega praznika. Kaj vse bomo cvrli in kuhali v tem obdobju?

Pust 2024 bo v torek, 13. februarja, pustna sobota 10. februarja, pustna nedelja pa 11. februarja. In ker je že vse skupaj tako blizu, vas že vabimo na delavnico priprave pustnih krofov (pozor: število mest za kuhinjskim pultom je zelo omejeno). 

Tokrat pa bi z vami radi podelili recept, ki je v Skandinaviji v obdobju pred postom priljubljen vsaj toliko kot pri nas krofi – to so nekakšni kolački, napolnjeni z mandljevim nadevom in stepeno smetano, ki jim pravimo semla. Zanje je značilno bogato in gosto kvašeno testo, ki ga začinimo s kardamomom.

Ker gre za zares božanski posladek, ki bi ga človek kar jedel in jedel, smo si zamislili novo zimsko različico. In še namig – če nimate kardamoma, uporabite sladkor z burbonsko vaniljo. Okus je seveda drugačen, a v našem okolju bolj množično dostopen.

Testo oblikujemo v kroglo, počakamo 10 minut, da se sprosti gluten in oblikujemo manjše kroglice. (Foto: Mateja Delakorda)
Testo oblikujemo v kroglo, počakamo 10 minut, da se sprosti gluten in oblikujemo manjše kroglice. (Foto: Mateja Delakorda)
Vzhajane kruhke premažemo z jajcem (Foto: Mateja Delakorda)
Vzhajane kruhke premažemo z jajcem (Foto: Mateja Delakorda)

Semla z brusnično marmelado in marcipanom

Za 16 kosov po 40 gramov.

  • 125 ml mleka
  • 25 g svežega kvasa
  • 300 g moke
  • 70 g sladkorja
  • 1 razžvrkljano jajce
  • po 1/2 žličke pecilnega praška in soli
  • žlica kardamoma v prahu
  • 80 g razmehčanega masla

Nadev

  • 300 g brusnične marmelade
  • 30 g marcipana
  • 250 g sira maskarpone
  • 150 g sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Dodatno

  • razžvrkljano jajce + žlica mleka
  • sladkor za posip

Priprava

  1. Mleko nalijemo v posodo mešalnika, vanj nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in 2 žlici moke (od skupnih količin). Pomešamo in počakamo 10 minut, da kvasec začne delovati.
  2. Kvascu dodamo preostale sestavine, razen masla, in gnetemo pri majhni hitrosti. Po 5 minutah začnemo po kockah dodajati razmehčano maslo. Gnetemo še kakšnih 10 minut. Gladko in mehko testo oblikujemo v kroglo in posodo pokrijemo za 10 minut.
  3. Pekač obložimo s papirjem za peko.
  4. Testo predenemo na pomokano površino in ga razdelimo na 16 kosov. Če boste tehtali, naj ima vsak okoli 40 g. Vsak košček oblikujemo v napeto kroglico. Odlagamo jih na pekač, prekrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 60–90 minut, odvisno, kako topel je prostor. Testo vsebuje veliko masla, zato je proces vzhajanja počasnejši.
  5. Pečico ogrejemo na 200 stopinj.
  6. Kroglice premažemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom ter jih potisnemo v pečico za 15–20 minut, da postanejo zlato rjave. Pečene prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo.
  7. Marmelado damo na krožnik, nanjo naribamo marcipan in pomešamo.
  8. Naredimo kremo: stepemo sladko smetano in ji proti koncu stepanja dodamo še maskarpone. Stepamo, da se učvrsti in primešamo sladkor. Predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.
  9. Vsaki bombetki odrežemo vrh, jo čisto malo izdolbemo in napolnimo z žličko marmelade. Na vse skupaj nabrizgamo še kremo. Pokrijemo z odrezanim klobučkom in posujemo s sladkorjem v prahu.

Semlo posujemo s sladkorjem (Foto: Mateja Delakorda)
Semlo posujemo s sladkorjem (Foto: Mateja Delakorda)

Priporočamo še: Ta rastlina, ki raste pred vašim pragom, bi morala biti januarja obvezno na vsakem krožniku

Datum Objave: 17.1.2024 ob 08:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

×

Ali želite prejemati obvestila na portalu ODPRTA KUHINJA?

Ne Hvala
Nadaljuj