Kdaj je pust 2024 in sladica, na katero v tem obdobju ne smete pozabiti
Pust 2024 bo v torek, 13. februarja, pustna sobota 10. februarja, pustna nedelja pa 11. februarja. In ker je že vse skupaj tako blizu, vas že vabimo na delavnico priprave pustnih krofov (pozor: število mest za kuhinjskim pultom je zelo omejeno).
Tokrat pa bi z vami radi podelili recept, ki je v Skandinaviji v obdobju pred postom priljubljen vsaj toliko kot pri nas krofi – to so nekakšni kolački, napolnjeni z mandljevim nadevom in stepeno smetano, ki jim pravimo semla. Zanje je značilno bogato in gosto kvašeno testo, ki ga začinimo s kardamomom.
Ker gre za zares božanski posladek, ki bi ga človek kar jedel in jedel, smo si zamislili novo zimsko različico. In še namig – če nimate kardamoma, uporabite sladkor z burbonsko vaniljo. Okus je seveda drugačen, a v našem okolju bolj množično dostopen.
Semla z brusnično marmelado in marcipanom
Za 16 kosov po 40 gramov.
- 125 ml mleka
- 25 g svežega kvasa
- 300 g moke
- 70 g sladkorja
- 1 razžvrkljano jajce
- po 1/2 žličke pecilnega praška in soli
- žlica kardamoma v prahu
- 80 g razmehčanega masla
Nadev
- 300 g brusnične marmelade
- 30 g marcipana
- 250 g sira maskarpone
- 150 g sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
Dodatno
- razžvrkljano jajce + žlica mleka
- sladkor za posip
Priprava
- Mleko nalijemo v posodo mešalnika, vanj nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in 2 žlici moke (od skupnih količin). Pomešamo in počakamo 10 minut, da kvasec začne delovati.
- Kvascu dodamo preostale sestavine, razen masla, in gnetemo pri majhni hitrosti. Po 5 minutah začnemo po kockah dodajati razmehčano maslo. Gnetemo še kakšnih 10 minut. Gladko in mehko testo oblikujemo v kroglo in posodo pokrijemo za 10 minut.
- Pekač obložimo s papirjem za peko.
- Testo predenemo na pomokano površino in ga razdelimo na 16 kosov. Če boste tehtali, naj ima vsak okoli 40 g. Vsak košček oblikujemo v napeto kroglico. Odlagamo jih na pekač, prekrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še 60–90 minut, odvisno, kako topel je prostor. Testo vsebuje veliko masla, zato je proces vzhajanja počasnejši.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj.
- Kroglice premažemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom ter jih potisnemo v pečico za 15–20 minut, da postanejo zlato rjave. Pečene prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladijo.
- Marmelado damo na krožnik, nanjo naribamo marcipan in pomešamo.
- Naredimo kremo: stepemo sladko smetano in ji proti koncu stepanja dodamo še maskarpone. Stepamo, da se učvrsti in primešamo sladkor. Predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom.
- Vsaki bombetki odrežemo vrh, jo čisto malo izdolbemo in napolnimo z žličko marmelade. Na vse skupaj nabrizgamo še kremo. Pokrijemo z odrezanim klobučkom in posujemo s sladkorjem v prahu.
Priporočamo še: Ta rastlina, ki raste pred vašim pragom, bi morala biti januarja obvezno na vsakem krožniku