
Na hitro porabimo zadnje listke bazilike.
Priprava 15 minut, čas peke 30 minut.
Sestavine
– 12–15 listov suhih testenin za lazanjo
– 400 g govejega mletega mesa
– pločevinka vloženega paradižnika
– 1 korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, žlica olja, steblo zelene ali četrt gomolja zelene
– sol, poper, žlica masla, žlica moke, 0,5 l mleka, muškatni orešček, bazilika, po želji pest pinjol
– 50 g parmezana
Priprava
1. Zelenjavo narežemo in vse skupaj z mesom popražimo na žlici olja. Dodamo paradižnik, začinimo in pokrito kuhamo 5 minut.
2. V kozici razpustimo maslo, na njem svetlo popražimo moko, prilijemo mleko in vse razmešamo z metlico. Počasi segrevamo. Medtem narežemo baziliko in grobo nasekljamo pinjole. Ko se začne omaka gostiti, jo odstavimo, odišavimo z muškatnim oreščkom, solimo ter vmešamo baziliko in pinjole.
3. Pečico vklopimo na 200 stopinj. V globlji pravokotni model nalijemo nekaj žlic bešamela, položimo plast testenin in polijemo z nekaj žlicami mesne omake. Ponavljamo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu naj bodo testenine, ki jih prelijemo z malo bešamela in potresemo s parmezanom.
4. Damo v ogreto pečico za pol ure.
5. Ponudimo ob solati iz endivije z domačimi paradižniki.
Fotografija: Getty Images