Klasična lazanja z baziliko (pestom)

Na hitro porabimo zadnje listke bazilike.

Priprava 15 minut, čas peke 30 minut.

Sestavine

– 12–15 listov suhih testenin za lazanjo
– 400 g govejega mletega mesa
– pločevinka vloženega paradižnika
– 1 korenček, 1 čebula, 2 stroka česna, žlica olja, steblo zelene ali četrt gomolja zelene
– sol, poper, žlica masla, žlica moke, 0,5 l mleka, muškatni orešček, bazilika, po želji pest pinjol
– 50 g parmezana

Priprava

1. Zelenjavo narežemo in vse skupaj z mesom popražimo na žlici olja. Dodamo paradižnik, začinimo in pokrito kuhamo 5 minut.

2. V kozici razpustimo maslo, na njem svetlo popražimo moko, prilijemo mleko in vse razmešamo z metlico. Počasi segrevamo. Medtem narežemo baziliko in grobo nasekljamo pinjole. Ko se začne omaka gostiti, jo odstavimo, odišavimo z muškatnim orešč­kom, solimo ter vmešamo baziliko in pinjole.

3. Pečico vklopimo na 200 stopinj. V globlji pravokotni model nalijemo nekaj žlic bešamela, položimo plast testenin in polijemo z nekaj žlicami mesne omake. Ponavljamo, da porabimo vse sestavine. Na vrhu naj bodo testenine, ki jih prelijemo z malo bešamela in potresemo s parmezanom.

4. Damo v ogreto pečico za pol ure.

5. Ponudimo ob solati iz endivije z domačimi paradižniki.

Fotografija: Getty Images

Preverite še: Kruhki z mocarelo
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana