Klasična sladka bučna pita
A+ A-
Poigrajte se z dodatki: bučni pire je nevtralen in hvaležen »poligon«.
Sestavine
Testo
- 1/4 kg moke (pšenične, pirine, kamutove, enozrnične)
- 50 g medu nevtralnega okusa (ali sladkorja)
- 125 g koščkov hladnega masla
- jajce, 2 žlici hladne vode
Nadev
- 3 jajca, 100 g medu (ali sladkorja)
- 1/2 kg (pasirane) skute
- 3 žlice moke (pšenične, pirine, kamutove, enozrnične)
- 350 g bučnega pireja
Preliv
- ¼ l kisle smetane
- 10 listkov stevije in 20 listkov citronke (ali 2 žlici sladkorja)
- po želji: 70 g čokolade, narezane na koščke, nastrgana lupina 1 bio pomaranče
Priprava
1. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
2. Model za torte s snemljivim obodom premera 26 do 28 cm namastimo.
3. Iz moke, medu, masla, jajca, ščepca soli in po potrebi vode na hitro oblikujemo testo. Ne gnetemo, kepo zavijemo v folijo in postavimo na hladno za pol ure.
4. Nadev: jajca z medom penasto vmešamo. Dodamo skuto in moko ter dobro premešamo, na koncu vmešamo še bučni pire.
5. Testo na foliji za živila razvaljamo in ga s folijo navzdol položimo na narobe obrnjen pekač, nato ga obrnemo nad model, v katerem bomo pekli. Tako testo pade vanj. Robove poravnamo in odvečno testo odrežemo.
6. Nadev zlijemo na testo in posujemo s koščki čokolade. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 45 minut.
7. Kislo smetano zmešamo s sladkorjem (ali s stevijo s citronko) in prelijemo po piti. Postavimo nazaj v pečico za 5 minut.
8. Pito pustimo v modelu 12 ur (če le utegnemo), najbolje v hladilniku, in šele nato vzamemo iz modela. Okusi se lepo povežejo.
Namig: Nadevu lahko dodamo suhe brusnice ali drnulje. Sladko-kisla kombinacija je pri bučah zelo všečna. Za pire vzemite muškatno bučo, še bolje pa bučo z mokastim mesom, kot je hokaido.
Recept: Mateja Reš
Naslovna fotografija: Uroš Hočevar
Preberite še: Načrtovani prigrizki telo navadijo reda
Datum Objave: 18.9.2018 ob 17:09