Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: bučna pita po moje

Odpri galerijo
A+   A-
Jeseni, ko dozorijo buče, je idealen čas, da iz njih pripravimo čim več jedi, saj so izredno uporabne in hranljive. Običajno se odločimo za slane recepte, vendar se buče odlično obnesejo tudi v sladicah. Najbolj ikonična je zagotovo sladka bučna pita.

Klasična bučna pita je sestavljena iz krhkega testa in nadeva iz bučno-jajčne kreme ter bogato aromatizirana z jesensko-zimskimi dišavnicami, obstaja pa v nešteto variacijah. In prav ta pita, ki s svojo čudovito oranžnorjavo barvo zdaj paradira po vsem svetu, je v meni vedno vzbujala precej dvomov, saj je okus buče vseeno zelo specifičen. Zato je bila njena priprava že nekaj časa moj pekovski izziv. Želela sem namreč speči kar se da nežno kremasto in prijetno sladko pito, polno finih okusov.

Vsekakor je pomagalo nekajkratno testiranje z različnimi nadevi in moj trud se je obrestoval, tako da lahko z veseljem napišem, da je pred vami recept, ki prav zagotovo navduši, in sicer tako zelo, da pito pohvalijo tudi največji kritiki moje kuhinje, otroci!

Američani to pito tradicionalno pripravljajo za svoj priljubljeni zahvalni dan, na četrti četrtek v novembru, posvetili pa so ji celo poseben dan, imenovan National Pumpkin Day, državni dan buč, 26. oktober.

Kremasta in polna okusa.
Kremasta in polna okusa.

 

 

Priprava


1. Pripravimo krhko testo: na roke ali v mešalniku (navodila so navedena na naslednji strani!)

2. Pečico vključimo na 180 stopinj.

3. Ohlajeno kepo testa postavimo na rahlo pomokano delovno površino in razvaljamo 3–5 mm debelo, razvaljani krog naj ima malo večji premer kot pekač.

4. Pekač dobro namastimo z maslom.

5. Razvaljano testo preložimo v pekač, in sicer testo rahlo pomokamo, nato pa valjar položimo na začetek testa, ga »zarolamo« po testu ter dvignemo, nato pa valjar s testom prenesemo nad pekač in testo »odrolamo« v pekač.

6. Odvečno testo ob robovih pekača malce porežemo in rob testa s prsti oblikujemo v volančke, ki jih nežno pritisnemo ob pekač.

7. Slepa peka: na testo položimo papir za peko in nanj stresemo keramične kroglice za slepo peko ali suh fižol. Postavimo v pečico in pečemo 15–20 minut.

8. Pekač vzamemo iz pečice, previdno odstranimo papir s kroglicami ter testo nekajkrat do dna prebodemo z vilicami.

9. Pekač vrnemo v pečico in pečemo še 5–10 minut, da je dno prepečeno, skorjica pa bledo zlato rjavo zapečena.

10. Pečeno testo vzamemo iz pečice in temperaturo znižamo na 175 stopinj.

11. Pripravimo bučni nadev: najprej z mešalnikom kakšno minuto ali dve mešamo kremni sir do gladkega (da se izognemo grudicam v nadevu).

12. Dodamo bučni pire in zmešamo v gladko enotno maso.

13. Nato dodamo smetano in vaniljo ter spet zmešamo.

14. Sledita jajci, ki ju vsako posebej zelo na hitro vmešamo v nadev (tako nam­reč preprečimo razpoke v pečenem nadevu).

15. Nazadnje dodamo še sladkor v prahu, cimet, ingver, muškatni orešček, sol, limonovo lupino ter rum in premešamo. Če se želimo izogniti morebitnim grudicam v nadevu, maso precedimo skozi cedilo.

16. Tako pripravljen nadev vlijemo na prej pečeno testo. Pekač postavimo na spod­nje vodilo pečice in pečemo 50–60 minut oziroma dokler sredica pite ni več tekoča in postane nežno kompaktna. Če se nam testo preveč zapeka, pekač prekrijemo z alufolijo.

17. Ko je pita pečena, pečico ugasnemo in vrata nekoliko odpremo, da se pita začne počasi ohlajati. Ven jo vzamemo šele po približno 15 minutah (s tem preprečimo razpoke na bučnem nadevu).

18. Popolnoma ohlajeno pito okrasimo s stepeno sladko smetano, ki jo lahko posujemo z mletim cimetom.

 

 

Kako pripravimo bučni pire? Najlažje ga pripravimo tako, da bučo prerežemo na pol, izdolbemo peške ter jo s kožo navzgor pečemo v pečici na okoli 200–220 stopinjah približno 45 minut do uro oziroma tako dolgo, da postane mehka in jo lahko brez težav prebodemo z vilicami. Nato z žlico izdolbemo mehko meso in ga pretlačimo v pire. Buča, pečena v pečici, pridobi še bolj sladkast okus in izgubi odvečno vodo. Najbolj okusen pire je iz buče hokaido, najbolj univerzalen pa iz maslenke. Količina pridobljenega pireja je odvisna od vrste buče, nekatere so namreč bolj vodene, druge bolj mesnate, pa vendar iz pol kilograma buče dobimo približno 250–300 g pireja. Sama ga pripravim iz približno kilogramske buče, saj ga lahko še nekaj dni hranimo v hladilniku ali pa ga damo v vrečke za zamrzovanje ter shranimo v zamrzovalniku.

 

 

Priporočamo še: Ta sladica najbolj pooseblja vaše astrološko znamenje

 

Zimske buče shranimo v hladni kleti.
Zimske buče shranimo v hladni kleti.

Datum Objave: 6.10.2023 ob 13:10

Več iz te teme:

bučebučna pita

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!