Klasike z Yasko: najboljši pohan sir
Odpri galerijo
A+ A-
Kako pripraviti pohan sir, da se ne bo razlil iz svoje hrustljave obleke? V receptu boste našli korak, ki ponuja ta odgovor.
Zanimivost: Njegov izvor naj bi sicer segal v srednjeveško Francijo, kjer so recept leta 1393 objavili v knjigi oziroma priročniku za ženske z naslovom Le Managier de Paris, ki je vseboval nasvete za pravilno obnašanje v zakonu ter vodenje domačega gospodinjstva (kuharski recepti, vrtnarski nasveti …).
Pohan sir
- 400 g sira (gavde ali ementalca) v kosu oziroma 4 rezine po 100 g
- začimbe po okusu: poper, rdeča paprika, suha zelišča ...
Panada
- 30 g moke
- 2 jajci
- 100 g drobtin
- maščoba za cvrenje
- priloga po okusu
- solata, jogurtova ali tatarska omaka, brusnična marmelada ...
Priprava
1. Sir narežemo na rezine, debele približno 2 cm. Po okusu jih lahko še začinimo (poper, rdeča paprika, suha zelišča ...).
2. Vsako posebej povaljamo najprej v moki, nato v raztepenih jajcih in nazadnje še v drobtinah ter postavimo za 10 minut v zamrzovalnik.
3. Nato postopek paniranja ponovimo še enkrat, vendar le z jajci in drobtinami, ter še za 10 minut vrnemo v zamrzovalnik.
4. Medtem pripravimo prilogo po okusu.
5. Ohlajene panirane rezine sira ocvremo v vroči maščobi. Cvremo nekaj minut na vsaki strani, vendar le toliko, da panada lepo zarumeni.
6. Ocvrte rezine odložimo na papirnate brisače, ki vpijejo odvečno maščobo, nato pa jih takoj (še vroče) postrežemo z izbrano prilogo.
Namig: kadar se odločimo, da bomo pripravili ocvrti sir, je smotrno spanirati kakšno rezino več, jo zamrzniti in nato shraniti v primerno vrečko za zamrzovanje ter si tako fino poenostaviti pripravo obroka na kakšen prenatrpan dan, ko sploh ni časa za kuharijo.
Priporočamo tudi: Tedenski jedilnik: kaj za kosilo od ponedeljka do petka
Datum Objave: 6.3.2023 ob 06:03