Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: najboljši pohan sir

Odpri galerijo
A+   A-
Kako pripraviti pohan sir, da se ne bo razlil iz svoje hrustljave obleke? V receptu boste našli korak, ki ponuja ta odgovor.


Ocvrt, po domače pohan sir je mednarodna klasika, poznana po vsem svetu. Gre za zelo nasitno jed, za katero ne potrebujemo veliko sestavin, vendar je pomembno, da so kakovostne, saj tako dobimo pravo specialiteto, ki se ji stežka upremo. Sir, ki se med cvrenjem stopi v hrustljavi skorjici zlato rjavo zapečene panade, je namreč tako zelo dober, da zasvoji tudi tiste, ki niso ljubitelji ocvrtih jedi. Priprava je preprosta in hitra, zato ni potrebe po kupljenih zamrznjenih izdelkih, saj se z domačimi ne morejo primerjati. Sploh ker uporabimo sveže sestavine in začinimo po svojem okusu. Vsekakor pa je dobro poznati tudi nekaj trikov in namigov, da nam bo jed res odlično uspela.

Zanimivost: Njegov izvor naj bi sicer segal v srednjeveško Francijo, kjer so recept leta 1393 objavili v knjigi oziroma priročniku za ženske z naslovom Le Managier de Paris, ki je vseboval nasvete za pravilno obnašanje v zakonu ter vodenje domačega gospodinjstva (kuharski recepti, vrtnarski nasveti …).

Postopek paniranja ponovimo dvakrat.
Postopek paniranja ponovimo dvakrat.

Pohan sir  • 400 g sira (gavde ali ementalca) v kosu oziroma 4 rezine po 100 g

  • začimbe po okusu: poper, rdeča paprika, suha zelišča ...


Panada

  • 30 g moke

  • 2 jajci

  • 100 g drobtin

  • maščoba za cvrenje

  • priloga po okusu

  • solata, jogurtova ali tatarska omaka, brusnična marmelada ...


Priprava


1. Sir narežemo na rezine, debele približno 2 cm. Po okusu jih lahko še začinimo (poper, rdeča paprika, suha zelišča ...).

2. Vsako posebej povaljamo najprej v moki, nato v raztepenih jajcih in nazadnje še v drobtinah ter postavimo za 10 minut v zamrzovalnik.

3. Nato postopek paniranja ponovimo še enkrat, vendar le z jajci in drobtinami, ter še za 10 minut vrnemo v zamrzovalnik.

4. Medtem pripravimo prilogo po okusu.

5. Ohlajene panirane rezine sira ocvremo v vroči maščobi. Cvremo nekaj minut na vsaki strani, vendar le toliko, da panada lepo zarumeni.

6. Ocvrte rezine odložimo na papirnate brisače, ki vpijejo odvečno maščobo, nato pa jih takoj (še vroče) postrežemo z izbrano prilogo.
Namig: kadar se odločimo, da bomo pripravili ocvrti sir, je smotrno spanirati kakšno rezino več, jo zamrzniti in nato shraniti v primerno vrečko za zamrzovanje ter si tako fino poenostaviti pripravo obroka na kakšen prenatrpan dan, ko sploh ni časa za kuharijo.

Priporočamo tudi: Tedenski jedilnik: kaj za kosilo od ponedeljka do petka
Datum Objave: 6.3.2023 ob 06:03

Več iz te teme:

brezmesne jedidrobtinecvrenjepohan sir

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!