Odprta Kuhinja

Klasike z Yasko: sacher torta

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosta in elegantna sacher torta, z mehkim, vendar kompakt­nim čokoladnim biskvitom ter pošteno mero marmelade in finega čokoladnega obliva.


Priznam, da se mi sacher torta kot otroku nikoli ni zdela sila zanimiva, zelo sem jo vzljubila leta pozneje, predvsem zaradi preprostega okusa, ki te lahko v mislih popelje na slikoviti Dunaj. Ni čudno, da se je drži rek, da je kot vino; s časom namreč postaja samo boljša in tako naj bi bila po dveh tednih še vedno enako dobra kot prvi dan. Tega sicer ne morem potrditi – pri nas je vedno zmanjka takoj.
Aktualno: Božični piškoti: več kot 40 receptov za praznično peko

Saherica je verjetno najbolj znana torta na svetu in sinonim Dunaja. Ta avstrijska klasika je nastala leta 1832, ko je knez Metternich v svoji dvorni kuhinji naročil, da zanj in njegove elitne goste pripravijo sladico, ki je ne bodo mogli zavrniti. Ker pa je glavni kuhar zbolel, je moral pripravo prevzeti njegov vajenec, komaj 16-letni Franz Sacher, ki je tako iznašel osnovno obliko po njem poimenovane torte. Glede na to, kako slavna je danes, so morali biti gostje izredno zadovoljni. Pozneje je njegov sin Eduard izpopolnil recept ter dodal marelično marmelado in čokoladno glazuro. Lastništvo originalnega recepta si zdaj lasti prestižni dunajski Hotel Sacher, kjer torto postrežejo z nesladkano stepeno sladko smetano v spremljavi kave, dunajskega melanža (Wiener Melange).

Izvirni recept je sicer skrbno varovana skrivnost, vendar je Hotel Sacher kljub temu objavil »približnega«, prava skrivnost pa je menda v čokoladi, ki prihaja iz treh različnih dežel. Objavljeni recept sem tudi sama preizkusila, in ker spoštujem zgodovino in tradicijo, ga nisem želela preveč spreminjati oziroma vanj preveč posegati, čeprav obstajajo tudi zelo razkošne različice, ki naredijo torto še bolj sočno in bogato. Vendar menim, da je v tem modernem času preprostost znak veličine, zato sem jo po originalnem receptu samo malenkost posodobila oziroma ji dodala le toliko, da sem še vedno ohranila njeno eleganco ter popolno harmonijo preprostih sestavin, zaradi katerih je tako izjemna.

Še nekaj o tem, kako dolgo zdrži: za potrebe tega članka sem košček skrila in resnično je bila še boljša naslednji dan, ko so se razvile vse arome in okusi.

Ravni del (spodnji del v pekaču) mora biti pri zlaganju torte zgoraj.
Ravni del (spodnji del v pekaču) mora biti pri zlaganju torte zgoraj.


Čokoladna glazura tokrat pripravljena s sladkornim sirupom. Natančen postopek je zapisan v pripravi.
Čokoladna glazura tokrat pripravljena s sladkornim sirupom. Natančen postopek je zapisan v pripravi.

Sacher torta


Sestavine bodo napolnile tortni pekač premera 23 do 24 cm.

Biskvit

 • 130 g temne čokolade (z min. 55 % kakava)

 • vaniljev strok (ali žlica tekoče vanilje)

 • 150 g masla (zmehčanega, sobne temperature)

 • 100 g sladkorja v prahu

 • 6 jajc

 • 100 g sladkorja

 • 140 g gladke bele moke

 • ščep soli

 • žlica temnega nesladkanega kakava

 • pol žličke cimeta

 • pol žličke pecilnega praška

 • 250 g marelične marmelade


Čokoladni obliv

 • 125 ml vode

 • 200 g sladkorja

 • 150 g temne čokolade za preliv oziroma kuverture (z min. 55 % kakava)


Priprava


1. Pečico segrejemo na 175 stopinj.

2. Dno tortnega pekača obložimo s papirjem za peko, obod dobro namastimo z maslom.

3. Čokolado nalomimo na manjše koščke in jo ob stalnem mešanju nad soparo stopimo do gladkega ter postavimo na stran, da se malce ohladi.

4. Vaniljev strok prerežemo po dolžini in s konico noža postrgamo semena.

5. Nato v posodi za stepanje z električnim mešalnikom nekaj minut stepamo zmehčano maslo, sladkor v prahu in vaniljeva semena, da dobimo lepo gladko kremo.

6. Rumenjake previdno ločimo od beljakov. Ob stalnem stepanju rumenjake postopoma dodajamo prej pripravljeni kremi, in sicer vsakega posebej. Stepamo nekaj minut, da dobimo lepo jajčno kremo.

7. Ohlajeno stopljeno čokolado prilijemo k jajčni kremi in dobro premešamo.

8. Beljake začnemo stepati s ščepcem soli, nato jim počasi (v treh delih) dodamo sladkor. Stepemo jih le toliko, da dobimo rahlo kremasto strukturo, ki ne sme biti trda.

9. Presejemo moko, kakav, cimet in pecilni prašek.

10. V posodo s čokoladno-jajčno kremo dodamo nekaj stepenega beljaka in tretjino presejanih sestavin ter previd­no vmešamo. Postopek ponovimo še dvakrat, da dobimo rahlo maso.

11. Biskvitno maso prelijemo v priprav­ljen tortni pekač, po vrhu nežno pogladimo in postavimo v priprto pečico (leseno žlico zataknemo med vrata pečice) za 15 minut. Nato pečico zapremo in biskvit pečemo še 30–35 minut. Pečenost preverimo z leseno palčko, ki mora biti suha, ko jo izvlečemo iz biskvita.

12. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, na pekač položimo mrežico in ga obrnemo. Previdno odstranimo pekač, nato še papir za peko in pustimo, da se biskvit na mrežici popolnoma ohladi.

13. Ohlajenega prerežemo na pol.

14. Pripravimo marmelado; če vsebuje koščke sadja, jo s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega ter nato razdelimo na štiri enakomerne dele (za obe prerezani polovici, za vrh in obod torte).

15. Z marmelado premažemo obe prerezani polovici biskvita, nato pa biskvita s premazano stranjo združimo enega na drugega. Ravni del (spodnji del v pekaču) mora biti zgoraj. Premažemo še po vrhu in obod torte ter postavimo na hladno, da se marmelada vpije v biskvit in strdi.

16. Pripravimo čokoladni obliv oziroma glazuro. Vodo nalijemo v kozico, vanjo stresemo sladkor in pustimo vreti 5 minut, da dobimo sirup, ki ga nato malce ohladimo. V posodo nalomimo čokolado, in sicer na manjše koščke, ter ji postopoma dolivamo sirup in mešamo, da se popolnoma stopi. Glazuro ob stalnem mešanju hladimo, in ko nastane na žlici 4 mm debel sloj čokolade (temperatura od 34 do 37 stopinj), lahko začnemo oblivati torto.

17. Glazuro najprej polijemo po vrhu, in sicer začnemo na zunanji strani torte ter nadaljujemo proti sredini. Z lopatko nežno poravnamo vrh torte, da bo čokolada stekla po robu in ga v celoti prekrila.

18. Torto ohladimo, da se čokoladna glazura v celoti strdi, in jo postrežemo s stepeno sladko smetano.

In še bistvo slavne torte, vsak košček je treba pomočiti v nesladkano stepeno sladko smetano, da ga malce navlažimo in tako ustvarimo najprijetnejšo harmonijo okusov!
In še bistvo slavne torte, vsak košček je treba pomočiti v nesladkano stepeno sladko smetano, da ga malce navlažimo in tako ustvarimo najprijetnejšo harmonijo okusov!


Priporočamo še: Rum punč lunice

Deloindom.si: To je božični okrasek, ki vam bo prinesel srečo
Datum Objave: 6.12.2022 ob 16:12

Več iz te teme:

čokoladna tortasacher torta

Naročite se na e-novice:

Jasmina Pirnar Krope
Jasmina Pirnar KropeDružina, kuharija in narava so moje drobtinice ljubezni. Ko vse to združim in v kuhinji skupaj z otrokoma ustvarjamo domače dobrote ter neprecenljive družinske spomine, v našem domu najlepše zadiši!