Rum punč lunice

Kdo se ne spomni te opojne sladkosti, ki se topi v ustih bolj kot katera koli sladica?

Poznamo predvsem rumove lunice, ki jih odlikuje gost, a rahel in sočen biskvit. Če ga pravočasno potegnemo iz pečice, se zlepa ne izsuši. Da bodo ti polmeseci še malce bolj božično obarvani, smo se spomnili na punč in jim zato dodali pomarančo, klinčke ter cimet. Tudi lešniki bodo poskrbeli za dodatno dimenzijo v ustih.

Rum punč lunice

  • 150 g moke
  • 30 g temnega kakava v prahu
  • 50 g mletih lešnikov
  • 160 g zmehčanega masla
  • pol žličke mletih klinčkov, žlička cimeta
  • lupinica dveh bio pomaranč
  • 160 g sladkorja
  • 4 jajca
  • rum
  • 160 g fino mletega sladkorja v prahu

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Moko, mlete mandlje in kakav v prahu zmešamo in damo na stran.

3. Maslo in sladkor penasto stepemo.

4. Pri srednji hitrosti stepanja dodajamo jajca. Drugo za drugim.

5. Ročno vmešamo mešanico suhih sestavin v treh korakih. Mešamo s spatulo od spodaj navzgor, da ohranimo čim več zračnosti.

6. Maso predenemo in razporedimo v pripravljen pekač. Je malce bolj gosta, zato si boste morali pomagati s spatulo. Zaradi gostote lahko uporabite tudi večji pekač, saj se ne bo razlila po njem. Razmažemo jo na debelino palca. Pečemo 15–17 minut, odvisno od pečice. Biskvit se ne sme presušiti.

7. Še topel biskvit napojimo z nekaj žlicami vode in ruma. Ne pretiravamo, da biskvit ne bi bil premoker.

8. Naredimo še sladkorno glazuro, tako da sladkor v prahu gladko zmešamo s 5 žlicami ruma in vse skupaj enakomerno porazdelimo po pecivu.

9. S kozarcem, ki ima tanek rob, takoj izrežemo lunice in pustimo, da se glazura osuši.

10. Ponudimo jih z vročimi brusnicami in smetano ali pa kar same.

Namigi:
Če se želite izogniti alkoholu, v biskvitu uporabite zavitek rumovega sladkorja, pecivo pa napojite s pomarančnim sokom. Prav tako sok uporabite za glazuro.
Rumova lunica je lahko del elegantne božične sladice. V širok kozarec na peclju damo kepico ali dve dobrega vaniljevega sladoleda, prelijemo z vročimi brusnicami in na vrh položimo lunico. Okrasimo z vejico rožmarina.
Priporočamo še: Pozabite na kuhano vino in topel džin – vroči aperol je letos »in« (imamo recept)
Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana