Kokošji kari z arašidi

Z rižem ali kuskusom.

Priprava 10 minut, čas kuhanja 25 minut.

Sestavine

– polovica kokošjih prsi
– 2 žlici moke
– 1 zvrhana žlica začimbne mešanice kari
– sol, poper
– oljčno olje
– 1 cm svežega ingverja (ali podobno velik košček suhega)
– 2 stroka česna
– feferon po okusu
– 2 skodelici kokošje jušne juhe/osnove
– dobra pest oluščenih arašidov
– 2 krepka ščepca sladkorja
– vejica mete, pol šopka drobnjaka

Priprava

1. V posodi pomešamo kari, sol, poper in moko. Arašide grobo zmeljemo in prihranimo.

2. Meso narežemo na kocke, stresemo v začimbno mešanico in meso v njej povaljamo.

3. V ponvi segrejemo olje in v njem v dveh delih opečemo meso, da se rahlo hrustljavo zapeče. (Če bi v ponev stresli vse meso naenkrat, bi se zaradi prevelike količine najverjetneje bolj kuhalo kakor peklo.)

4. Ko smo popekli vse meso, prvo polovico vrnemo v ponev, nanj nastrgamo ingver, dodamo strt česen, drobno sesekljan feferon in postopoma prilivamo pol skodelice jušne osnove. Kuhamo minuto ali dve, nato dodamo arašide in počasi prilivamo še jušno osnovo. Ves čas mešamo, da dobimo gladko omako.

5. Pokrijemo in nad šibkim ognjem kuhamo 15–20 minut.

6. Medtem narežemo meto in drobnjak ter z njim malo pred koncem začinimo jed. Po potrebi jed dosolimo in ponudimo z rižem ali kuskusom in osvežilno solato.

Opomba: Izberemo pražene arašide, ki jih sami oluščimo, ali že oluščene slane arašide. Pri zadnjih je treba posvetiti malo več pazljivosti glede soljenja končne jedi.

Priporočamo: Božanska čokoladno-kostanjeva torta brez glutena

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed