Odprta Kuhinja

Koktajli: krvavi daiquiri v Hemingwayevi lobanji

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Limetka Vesna nas uči priprave koktajlov. Tokrat je izbrskala vse o dobrem starem daiquiriju in ga v duhu prihajajočega čarovniškega praznika zastrašujoče nadgradila.


Za uvod


Daquiri je eden redkih klasičnih koktajlov, ki jih niso izumili v ZDA, pa vendarle ne daleč stran, saj je otok Kuba oddaljen od Floride le 100 kilometrov. Država slovi po cigarah, salsi in rumu, in ko rumu dodamo le dve lahko dostopni sestavini, dobimo enega najboljših koktajlov vseh časov, odo sladko-kislemu okusu in dokaz, da za vrhunske rezultate kompleksnost ni vedno potrebna.

Rojstvo kubanske legende


Daquiri ima dolgo kubansko zgodovino in je poimenovan po plaži in rudniku železa v bližini mesta Santiago de Cuba. Kot pri veliko klasičnih koktajlih je izvor ovit v meglo in mit, in če gre verjeti najbolj priljubljeni zgodbi, je Daquiri izumil ameriški rudarski inženir, imenovan Jennings Cox, ki je bil v času špansko-ameriške vojne na Kubi. Pijača je pripotovala nazaj v ZDA na začetku 20. stoletja, kjer jo vse do danes pijemo v nešteto različicah in okusih.

»Kar se tiče lepote, Havano prekašata samo Pariz in Benetke.«


Je rekel Hemingway, ki je imel Havano in daquirije najraje. Prav tukaj je bil znan kot 'Papa', ki je svoj prvi daquiri poskusil v baru La Floridita in po hemingwayevsko pripomnil, da je okusno, ampak raje bi z dvakrat več ruma in brez sladkorja. Bila je ljubezen na prvi okus, ki jo je Hemingway rad degustiral v štirih različicah po lokalnih havanskih barih. V Floriditi tako danes stoji (bolje rečeno sedi) njegov kip, prav na mestu, kjer je vedno sedel.

Tri sestavine, nešteto variacij


Tu bom delila osnovni recept za daquiri, ki ga lahko popestrimo in prikrojimo po lastni želji. Jaz sem mu dodala jagode, ki ustvarijo krvavi učinek za noč čarovnic.

Daquiri je izjemno preprosta pijača, a če je pripravljena pravilno, je lahko neverjetno transcendentna. Naš glavni izziv pri pripravi je ujeti pravo razmerje med sladkostjo sirupa in ruma in kislostjo limete. Kar se tiče kislosti, je pri limetah ogromno variacij, tako da je pomembno, da pijačo poskusimo, preden jo postrežemo, in po potrebi prilagodimo količino sirupa ali limete. Moramo pa tudi paziti, da je limetin sok kar se da svež: najbolje ga je iztisniti na mestu in takoj dodati v koktajl.

Sestavine


- 2 merici kakovostnega belega ruma
- 1 merica svežega limetinega soka (približno polovica limete)
- 1 merica sladkornega sirupa (1:1 sladkor in voda)
- 1 merica jagodnega pireja
- veliko ledenih kock

Ne veste, kaj je merica? Preberite tukaj.

Dodatni pripomočki


- mešalni kozarec (lahko tudi termovko)
- barsko cedilo (lahko tudi cedilo za čaj)

Priprava


1. Rum, limetin sok, jagodni pire in sladkorni sirup natočimo v kozarec in dodamo ledene kocke.
2. Močno pretresemo (približno 20 sekund).
3. Precedimo v ohlajen kozarec.

Posebno strašno pa je pijačo naliti v kozarce v obliki lobanje.

ni podpisa
ni podpisa


Štirje stekleni kozarci v obliki lobanje s pokrovčki in slamicami, Amazon, 17,17 EUR.

Naslovna fotografija: Thinkstock, fotografija kozarcev Amazon

Preberite še: Sam svoj mojster: Koktajli

Vesna nam je doslej zamešala:
- Vse se začne z limonado

- Moskovska mula spet brca

- Gin tonik: skrivnosti za popolno mešanico

 
Datum Objave: 2.11.2017 ob 06:11

Več iz te teme:

koktajldaiquirinoč čarovnic

Naročite se na e-novice:

Vesna DoknićAvtor na portalu Odprta kuhinja