Kolač iz celih kuhanih pomaranč
A+ A-
To bo naš adut decembrskih praznikov.
Sestavine
- 2 bio pomaranči (35–40 dag)
- 10 dag koruzne moke
- 10 dag mletih olupljenih mandeljnov
- 8 dag bele moke, 3/4 zavitka pecilnega praška
- 4 jajca, 10 dag sladkorja
- 15 dag sladkorja v prahu
- 2–3 žlice pomarančnega soka
- pest sesekljanih pistacij
Priprava
1. Pečico razgrejemo na 180 stopinj.
2. Cele pomaranče damo v kozico in jih kuhamo 1 uro, voda naj počasi vre. (Ker rade plavajo, jih malo obtežimo, recimo s kakšnim manjšim lončkom, da so pod vodo.) Kuhane ohladimo, razkosamo, odstranimo pečke in vse skupaj zmeljemo v kašo.
3. Beljake stepemo s polovico sladkorja, rumenjake s preostalim.
4. Zmešamo koruzno moko, mlete mandeljne in navadno moko s pecilnim praškom.
5. V rumenjakovo zmes damo pomarančno kašo in počasi dodajamo moke in stepene beljake.
6. Pečemo v pomaščenem in pomokanem pekaču v obliki venca približno 40 minut.
7. Kolač oblijemo s sladkornim ledom, ki smo ga naredili iz sladkorja v prahu in pomarančnega soka. Sok prilivamo počasi, da ne bo obliv preredek. Povrhu posujemo še sesekljane pistacije.
Recept: Vojka Cijan
Naslovna fotografija: Uroš Hočevar
Preberite še: Na obisku pri bralki - Vrzotarji dobrih ust in dobrega srca
Datum Objave: 26.11.2017 ob 08:11