Korenjeva potica s kavo

Nekaj novega: vsi smo bili navdušeni nad tem okusom, idejo s kavo v testu si vsekakor zapomnite!

Sestavine

Testo

– 500 g moke tip 400, 18 g suhega kvasa (2 vrečki)
– ščep soli, 200 ml mleka, 85 g masla, 3 rumenjaki
– 60 g sladkorja, vaniljev sladkor, 25 g fino mlete kave

Nadev

– 400 g korenčkove marmelade, 50 g mletih piškotov
– 250 g goste smetane (creme fraiche ali domače kisle smetane)

Premaz

– rumenjak, nekaj žlic mleka

Priprava

1. Pripravimo testo: moko presejemo v večjo posodo, dodamo suhi kvas, kavo, sol in dobro premešamo.

2. Maslo, mleko, sladkor in vaniljev sladkor segrevamo do mlačnega, nato odstavimo, dodamo rumenjake, premešamo, prelijemo k moki in zmešamo v testo. Z rokami ga z občutkom pregnetemo. Pokrijemo in pustimo stati 60 minut, da se kvas dobro aktivira.

3. Pečico vključimo na 190 stopinj ter namastimo in pomokamo potičnik.

4. Testo razvaljamo na dobro pomokani kuhinjski krpi ali prtu v pravokotno obliko ter premažemo z nadevom. S krajšo stranico ga začnemo zvijati v štrukelj in preložimo v model.

5. Razžvrkljamo jajce z malo mleka in premažemo potico ter jo do treh četrtin globine prepikamo, nato pustimo 10 minut vzhajati. Pečemo 50 minut.

6. Pečeno potico hladimo v modelu približno pol ure, nato jo previdno obrnemo na krožnik in potresemo s sladkorjem v prahu. A tudi brez tega je dovolj sladka in zanimiva.

Preberite še: Vrhunska korenčkova marmelada z marelicami
Mirjam Grilc

Mirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed