Korma: recept za razkošno indijsko jed

Za praznike so jedi bolj razkošne, zato je treba tudi v to kormo začimbe dodajati radodarno.

Kadar začne dišati po snegu in je prijetno okrog štedilnika, rada skuham kaj indijskega. Zdaj za praznike so jedi bolj razkošne, zato sem za današnji recept pripravila kormo. Ta recept ima veliko sestavin, vendar je vreden truda. Glavne so začimbe, ki jih je treba dodajati radodarno, nikakor ne po ščepcih. In treba je upoštevati, da je pravi cimet zvit kot cigara, nepravi (kitajski) pa je v trskah. Ni res, da so vse indijske jedi pekoče, le močno aromatične so. Res pa je, da basmati riž odišavi kuhinjo za kakšne tri dni, zato izberite raje drugo vrsto riža, če vam te vonjave niso všeč. Vseeno bo odlično. Lepo povabljeni na kulinarično potovanje, branje in zimsko romantiko.

Sestavine za dva

  • sladek krompir
  • brokoli
  • 100 g rdeče leče
  • pol žličke celega kumina
  • cimetova palčka (zvita kot cigara)
  • olje
  • velika čebula
  • kos ingverja
  • trije stroki česna
  • nasekljan suh čili
  • pest brusnic
  • kurkuma
  • koriander
  • sol
  • muškatni orešček
  • pločevinka kokosovega mleka

Priprava

1. Olupite sladek krompir in ga narežite na večje kose. Prelijte z vodo, da ne potemni. Cvetove brokolija razdelite na velikost grižljaja, stebla narežite na kockice. Nasekljajte čebulo, česen in ingver.

2. Lečo sperite in v malo vode skuhajte do mehkega, tako da skoraj razpade v pire.

3. V veliki ponvi na vročem olju popražite semena kumina in cimetovo palčko. Dodate čebulo, česen, ingver in nasekljan čili. Pražite 1 minuto.

4. Zdaj stresete v ponev odcejen sladek krompir, trše dele brokolija in brusnice, premešajte in začinite s kurkumo, koriandrom. Solite. Zalijete s kokosovim mlekom iz konzerve (če je bila na hladnem, bo tekočina ločena od maščobe).

5. Ko zavre, h kormi prilijete kuhano rdečo lečo in vmešate cvetke brokolija. Kuhate le še toliko, da se cvetki brokolija zmehčajo in tekočina povre do želene gostote. Ponudite z dolgozrnatim rdečim rižem.

Priporočamo še: Pastinakova juha z mandlji
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed