Pastinakova juha z mandlji

Naj vam pastinak v silvestrski juhi v novem letu prinese srečo in polne krožnike.

Pastinak, po domače rebrinec, je podoben peteršilju in korenu, le da je bolj mokastega okusa, ker ima velik delež škroba. Priljubljen je v Angliji, kjer ga celo sušijo in meljejo v moko. Za zdravje je najboljši presni, odličen je v juhah (zato tokrat pastinakova juha) in enolončnicah, lahko ga pečemo in celo ocvremo. Prava zimska zelenjava, saj je ob prvem mrazu še boljšega okusa.

Silvestrska juha

Silvestrski jedilnik je najboljši, če ti ga kdo postreže, manj zanimivo pa je, če ga moraš pripraviti. Sproščena zabava za vse pomeni, da delo razdelite, predvsem pospravljanje kuhinje, jedi pa naj bodo takšne, da vsak najde na mizi vsaj eno najljubšo, pa čeprav je to ocvrt krompir ali silvestrska pica. Mimogrede, to dvoje gre izjemno dobro skupaj. Kadar to kombinacijo naročim v piceriji, sem deležna osuplih pogledov, otroci pa prosijo starše, ali lahko tudi oni. Seveda jim ne dovolijo.

Med silvestrske jedi nujno spada tudi juha. Če ne prej, bo zanimiva enkrat po polnoči, v najboljšem primeru pa jo postrežete naslednji dan za kosilo. Da bi se leto začelo kar se da kreativno, je treba za juho izbrati nenavadno sestavino. Predlagam pastinak ali po slovensko rebrinec. Gre za korenino, podobno peteršilju in korenu. Ni nekaj azijskega niti iz Južne Amerike, pastinak raste v naših krajih že od nekdaj. Omenja ga kuharska knjiga iz 15. stoletja, viri pa navajajo, da je ena najstarejših gojenih sort zelenjave, morda je celo starejši od korenja. Ne razumem, zakaj je tako odrinjen, saj je po okusu povsem zanimiv, uporaben v pirejih in juhah, ker ima veliko škroba, hranljiv in ima zanimivo sestavo mineralov in vitaminov. Skratka, pastinak za silvestrsko juho! Naj vam v novem letu prinese srečo in polne krožnike.

Sestavine

  • trije koreni pastinaka
  • nekaj drobnih šalotk ali srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • žlica olja
  • svež timijan
  • 100 g mandljev
  • za nožev vrh vanilje
  • žlica limonovega soka
  • sol in poper
  • brusnice

Priprava

1. Mandlje namočite v vroči vodi in pustite vsaj pol ure. Še bolje jih je namočiti čez noč. Dlje ko so namočeni, lažje jih je olupiti.

2. Pastinak ostrgate in narežete na kolobarje. Čebulo in česen ločeno nasekljate. Timijan osmukate s stebelc. Suh timijan bo prav tako v redu, le za dekoracijo izberite potem kaj drugega, morda rožmarin.

3. Na olju popražite nasekljano čebulo, le toliko, da oveni. Pazite, da ne porjavi, ker bi to pokvarilo barvo juhe. Dodajte česen in pastinak, timijan (nekaj ga prihranite za dekoracijo), približno pol litra vode, solite in kuhajte do mehkega.

4. Medtem ko se juha kuha, olupite mandlje. Sperite jih na cedilu, stresite v blender, dodajte kuhan pastinak, limonov sok in gladko zblendajte. Juha naj bo zelo gosta.

5. Še vročo nalijte v skodelice, poprajte ter okrasite z brusnicami in vejicami svežega timijana. Zabavno je, če jo postrežete v različnih čajnih skodelicah.

Priporočamo še: 5 najbolj priljubljenih receptov za kruh
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana