Odprta Kuhinja

Koruzni kruh z zdrobom, ki bo imel krepko skorjico

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Med vsemi vrstami kvašenih hlebčkov ima koruzni kruh prav posebno mesto. Je lepo rumen in sladek, zato je vedno dobrodošla popestritev.


Koruzni kruh pečemo v nešteto različicah. Dodajamo mu moke z glutenom, recimo pšenično ali pirino, da ga lažje zamesimo in da je testo bolj prožno. Tokrat pa vam predstavljamo recept, ki poleg koruzne moke vsebuje enak delež koruznega zdroba. Tega lahko nadomestite tudi z instantno polento, če imate ta izdelek pogosteje pri roki. Naj zadiši!

Koruzni kruh


Kvasni nastavek

  • 25 dag bele pšenične moke tip 500

  • 5 dl mlačne vode

  • ½ kocke svežega kvasa (20 g)

  • žlica medu


Koruzni del testa

  • 25 dag sveže zmlete koruzne moke

  • 25 dag fino zmletega koruznega zdroba (lahko instantne polente iz trgovine)

  • 5 dl vrele vode

  • 2 žlički drobno mlete morske soli

  • 75 dag bele pšenične moke tip 500


Priprava


1. V večjo skledo nadrobimo kvas, mu dodamo žlico domačega medu in nasujemo 25 dag bele moke. Premešamo zmes s kuhinjsko metlico in pustimo vzhajati uro in pol, da se kvasovke namnožijo in se naredi na vrhu pena.

2. Medtem zamešamo koruzno moko in fino mleti koruzni zdrob. Solimo in poparimo s pol litra vrele vode. Lepljivo maso dobro premešamo, da razbijemo vse nastale grudice, nato zmes pustimo, da se ohladi in nam ne ubije temperaturno občutljivih kvasovk.

3. V narasli in buhteči kvasni nastavek vsujemo 50 dag bele moke in premešamo z metlico, da se vsa moka sprime s tekočino. Dodamo ji ohlajeni koruzni poparek in vse skupaj grobo pregnetemo. Testo postopoma posipamo s preostalim četrt kilograma bele moke in ga na hitro zamesimo v čim bolj gladek hlebec. Pri tem smo odločni, saj testo hitro postane lepljivo.

4. Oblikujemo hlebec, ga posujemo z belo moko in damo počivati v slamnati pehar. Pokrijemo ga s krpo in pustimo vzhajati dobro uro in pol. Vmes segrejemo pečico na 250 °C.

5. Ko kruh naraste in se dokončno dvigne, damo v nizek pravokotni pekač peki papir in oboje skupaj položimo na pehar. Hitro obrnemo, nato pa pekač s hlebom takoj vstavimo v pečico na spodnje vodilo. Z malo vode polijemo dno pečice, da ustvarimo parno kopel. Postopek z vodo ponovimo čez pet minut. Po nadaljnjih petih minutah znižamo temperaturo na 220 °C in pečemo hleb še približno 40 minut, da dobi lepo rjavo skorjo (vmes ga lahko večkrat zasukamo, da se enakomerneje zapeče).

6. Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga položimo na zračno podlago. Pustimo, da se ohladi, potem pa zarežemo vanj in preverimo, koliko je res voljan in sladak.

7. Poglejte, na fotografiji je rezultat!

Tako nam je uspel koruzni kruh. Sredica je nadvse mamljiva, kajne? (Foto: Klemen Košir)
Tako nam je uspel koruzni kruh. Sredica je nadvse mamljiva, kajne? (Foto: Klemen Košir)


Recept: Klemen Košir
Naslovna fotografija: MurzikNata/Getty Images
Priporočamo še: Božanski pražen riž z zimsko zelenjavo
Datum Objave: 13.1.2023 ob 11:01

Več iz te teme:

kruhkoruzni zdrobkoruzni kruhkoruzna moka

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja