Odprta Kuhinja

Košava prekmurka: preprosto pecivo z jabolki, makom in skuto, ki vam bo zelo všeč

Odpri galerijo
A+   A-
Ob izidu nove kuharske knjige Urške Fartelj smo prelistali strani in izbrali recept, ki je kot nalašč za jesensko sladkanje.


Ona je naša zvezda in nam zelo ljuba avtorica, pravijo na založbi Mladinska knjiga. Tretja knjiga Urške Fartelj (220 stopinj poševno) bomo danes zagledali na policah knjigarn, potem pa najbrž tudi na svojih domačih. Njene kuharice so namreč prodajne uspešnice. Prvih dveh so skupaj prodali skoraj 14 tisoč izvodov, kar je za današnje čase strašanski uspeh.

Urška Fartelj je med slovenskimi ljubitelji kuhanja zelo priljub­ljena blogerka iz Prekmurja – najbrž zaradi prizemljenosti, predvsem pa uporabnosti receptov in občutka za to, kaj je doma res mogoče skuhati: »Nisem chef. Samo kuham tisto, kar imamo radi, in tako, kot nam je všeč. In pazim, da jedi ne prismodim,« je zapisala v uvodu svoje najnovejše knjige, naslovila jo je Skupaj za mizo. In ne, knjiga ni neka reminiscenca na dni pandemije, ko smo bili skupaj za mizo hočeš nočeš in kuhali.

»Ah ne, ti recepti v knjigi niso posledica kosil v času pandemije. Doma imam dva najstnika, ki se obnašata natanko tako kot vsi drugi: veliko sta v svoji sobi ali pa s prijatelji, starša veliko delava. Knjiga je nastala zato, ker si želim, da bi se družili vsaj med obroki. Jaz mislim, da je to zapuščina spominov, ki jo lahko damo otrokom. Teh trenutkov ne bodo pozabili, verjemite. Velikokrat vrednost trenutka spoznamo šele takrat, ko po­stane spomin,« opomni Urška Fartelj in ta zadnji stavek si velja izbrati kot pomembno življenjsko misel.

Naslovnica nove knjige Urške Fartelj.
Naslovnica nove knjige Urške Fartelj.

Košava prekmurka


Po okusu je tole zelo podobno prekmurski gibanici. »Košava zato, ker je vrhnja plast testa košava – kuštrava, drobtinasta. Namreč: ni razvaljano kot običajno pri pitah. Vse skupaj je pripravljeno enostavno.«

Za pekač 26 × 36 cm.

Testo

  • 400 g pšenične moke

  • 200 g masla

  • zvrhana žlica kisle smetane (ali 1–2 žlici mleka)

  • 150 g sladkorja

  • ščep soli

  • 1/2 zavitka pecilnega praška


Jabolčni nadev

  • 4–5 sladko-kislih jabolk

  • 100 g orehov (ali lešnikov, piškotov – teh manj)

  • 2 žlici sladkorja, zavitek vaniljevega sladkorja


Makov nadev

  • 150 g mletega maka

  • 2 žlici sladkorja

  • sok ožetih jabolk


Skutni nadev

  • 400 g pasirane skute

  • 2 dobri žlici kisle smetane

  • zavitek sladkorja z burbonsko vaniljo

  • 2 žlici sladkorja

  • 50 g stopljenega masla


In še

  • 2 žlici slivovega legvarja (džema)


Priprava


1. Vse sestavine za testo damo v mešalnik in zmeljemo v drobtinasto krhko testo. Malo več kot polovico ga razporedimo v pekač, obložen s papirjem za peko ali pomaščen, ter ga z dlanmi stisnemo v enakomerno plast. Prepikamo ga z vilicami in premažemo z dvema zvrhanima žlicama slivovega džema.

2. Po marmeladi potresemo malo mletih orehov. Jabolka naribamo, iztisnemo sok in ga prihranimo. Preostale orehe zmešamo z naribanimi jabolki, nadev razporedimo po testu in potresemo sladkorjem. Plast jabolk z dlanmi malo potisnemo ob podlago.

3. Maku dodamo sladkor in jabolčni sok, da postane lepo mazav. Nadev razporedimo po jabolkih, ga z žlico razmažemo in pritisnemo ob podlago.

4. Vse sestavine za skutni nadev razen masla preprosto zmešamo in z dlanmi ali žlico stisnemo na rastočo sladico. Pokapamo s stopljenim maslom. Po vrhu razporedimo preostanek drobljenega testa.

5. Pito oziroma košavo prekmurko damo v že ogreto pečico na najnižje vodilo in pečemo približno 35 minut pri 190 stopinjah, program ogrevanje zgoraj in spodaj.

6. Režemo dobro ohlajeno, da plasti ostanejo na mestu in so lepo vidne. Najboljša je, ko odstoji kakšnih 5 ur, da se vse sestavine lepo povežejo.
ni podpisa
ni podpisa


Priporočamo še: Odslej boste kostanj pekli le še tako

Fotografije: Urška Fartelj  iz knjige Skupaj za mizo

Datum Objave: 13.10.2022 ob 08:10

Več iz te teme:

skutapecivojabolkamakUrška Fartelj

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.