
Bučke so v tej kombinaciji, ki vam jo ponujamo tokrat, nekaj podobnega kot listi zelene solate, popolnoma nevtralne.
Za današnji recept sem izbrala zrelo breskev. Zdaj je njihov čas. Upam, da se jih boste do sitega najedli in morda tudi vložili kakšen kozarec kompota. Za kosilo brez štedilnika sem pripravila recept za solato iz mladih bučk, v katerem je breskev zmiksana v zelo poseben solatni preliv sladko pikantnega okusa. Bučke so v tej kombinaciji nekaj podobnega kot listi zelene solate, popolnoma nevtralne. Poskusila sem oba krožnika, preliv čez bučke in drugič čez zeleno solato, oboje je zanimivo.
Če ne najdete domače zrele breskve, je čisto vseeno, če potem v supermarketu kupite mango. Opažam, da je postal ta sadež bolj dostopen, povsod ga lahko kupiš, podobno kot banane. Manga ne maram preveč, ker je čiščenje tega sadeža malo bolj zahtevno. Najprej ga dobro operite. Mango se čvrsto drži dolge, ploščate koščice, zato se ga je treba pravilno lotiti. Nikakor ga ne lupite. Najboljši način je, da neolupljenega položite na desko tako, da je širši del manga pravokotno na podlago. Z ostrim nožem ga obrežite tik ob koščici. Režite previdno, da boste začutili rob koščice. Nato obrežite še oba stranska dela. Če niste bili natančni z nožem, bo morda nekaj pulpe ostalo ob koščici, kar poskusite očistiti z žličko. Odrezan mango boste najlažje ločili tako, da ga zarežete na centimetrske kocke, ne da bi prerezali lupino. Zarezanega z lahkoto odstranite od lupine z nožem. Tako, za začetnike v lupljenju manga je tako najzahtevnejši del recepta končan. Vse ostalo bo naredil mikser in že lahko uživate v presnem kosilcu.
Bučke na solato
Za dva.
- 2 manjši bučki (zuccini)
- zelo zrela breskev ali svež mango
- datelj brez koščic
- 50 g indijskih oreščkov
- rumena paprika
- sok pol limone
- žlička karija (začimbna mešanica curry)
- sol in poper
Priprava
1. Indijske oreščke raje za nekaj ur namočite, če menite, da vaš blender ni zelo zmogljiv. Nato jih odcedite.
2. Papriko očistite semen.
3. Bučki grobo naribajte. Boljše je izbrati manjši bučki, ki še nimata spužvaste sredine s semeni.
4. Breskev ali mango olupite in narežite v blender. Dodajte datelj, indijske oreščke, očiščeno papriko, limonov sok in začimbe.
5. Naribane bučke razdelite v dve skledici in prelijte z gostim prelivom.