Odprta Kuhinja

Kredarica fizz: slovenska pijača za kraljev rojstni dan

Kredarica fizz: slovenska pijača za kraljev rojstni dan (Foto: Sašo Šketa)
Odpri galerijo
A+   A-
Kredarica fizz je osvežilna poletna pijača, ki jo krasijo botanične note bezgovih cvetov, lipov čaj, aromatičen sladkorni sirup s poprovimi zrni, botanična esenca in limonov sok,« je recept za napitek, narejen ob rojstnem dnevu kralja Karla III, priljubljeni kulinarični bloger Sašo Šketa.

Najprej pojasnilo: kralj Karel III. se je rodil 14. novembra 1948, vendar so njegov rojstni dan proslavili pred nekaj dnevi. V soboto, 15. junija, je bila v Londonu parada ob kraljevem rojstnem dnevu, znana pod imenom Trooping the Colour. Nekaj dni zatem je britansko veleposlaništvo v Ljubljani pripravilo še tradicionalni sprejem ob kraljevem rojstnem dnevu, na katerem so predstavili pijačo, ki povezuje Slovenijo ter Združeno kraljestvo.

Rojstnodnevna pijača je ime dobila po ljubljanski vili, v kateri je britanska rezidenca. FOTO: Sašo Šketa
Rojstnodnevna pijača je ime dobila po ljubljanski vili, v kateri je britanska rezidenca. FOTO: Sašo Šketa

Povezovalni bezgov sirup

Poletno pijačo je zasnoval kulinarični bloger Sašo Šketa: »Brezalkoholni koktajl, ki smo ga poimenovali kredarica fizz, zaznamuje bezgov sirup, kajti ta je priljubljen tako pri nas kot v Veliki Britaniji.« Šketa je že predlani pripravil jed, povezano z Veliko Britanijo, in sicer poenostavljeno in poslovenjeno različico jubilejnega limonovega trifla, sladice, s katero so Britanci proslavili 70. obletnico vladanja kraljice Elizabete II.

In od kod se je v ime osvežilnega poletnega napitka prikradla Kredarica? Lastnik vile v Rožni dolini, kjer je danes britanska rezidenca, je bil v začetku 20. stoletja premožni ljubljanski trgovec Ivan Korenčan, navdušen pohodnik in planinec. Svoj dom je poimenoval Vila Kredarica, ime je pozneje utonilo v pozabo. Ko je britansko veleposlaništvo skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije lani in letos raziskovalo zgodovino stavbe, so naleteli tudi na star naziv vile v Rožni dolini. In ker je veleposlanica Tiffany Sadler velika ljubiteljica slovenskih gora, je z veseljem ponovno uvedla staro ime – besedi Vila Kredarica sta odslej napisani tudi na plošči pri vhodnih vratih zgradbe.

Bloger Sašo Šketa z ženo Nežo FOTO: Špela Ankele
Bloger Sašo Šketa z ženo Nežo FOTO: Špela Ankele
Na rojstnodnevni kraljevi zabavi v Ljubljani so stregli različne (pred)jedi ter slane in sladke prigrizke, značilne za britanske vrtne zabave. FOTO: Špela Ankele
Na rojstnodnevni kraljevi zabavi v Ljubljani so stregli različne (pred)jedi ter slane in sladke prigrizke, značilne za britanske vrtne zabave. FOTO: Špela Ankele

Jedi z britanskih vrtnih zabav

Sicer pa so na sprejemu, ki so ga ob kraljevem rojstnem dnevu pripravili v britanski rezidenci v Sloveniji, stregli različne jedi, značilne za Anglijo, Škotsko, Wales in Severno Irsko. »Na vrtnih zabavah ne sme manjkati torta. Potem je tu še tradicionalno pecivo, imenovano scones, ter sendviči. Na slavju smo gostom postregli tudi slane jedi, odločili pa smo se, da pripravimo preplet tradicionalnih in modernih okusov,« je tik pred začetkom vrtne zabave okuse, ki so oni večer zasedli dvorišče Vile Kredarica, opisala britanska veleposlanica Tiffany Sadler. 

image_alt
Poenostavljen recept za limonov trifle, uradno sladico jubileja Elizabete II. (osvojil bo vaše srce)

Kredarica fizz

»Kredarica fizz je osvežilna poletna pijača, ki jo krasijo botanične note bezgovih cvetov, lipov čaj, aromatičen sladkorni sirup s poprovimi zrni, botanična esenca in limonov sok,« je recept za napitek, narejen ob rojstnem dnevu kralja Karla III., zapisal priljubljeni kulinarični bloger Sašo Šketa in dodal še nasvet, ki nam bo prišel prav tudi pri pripravi kakšnega drugega poletnega koktajla fizz: »Vse sestavine za koktajl brez gazirane vode lahko zmešamo vnaprej in hranimo v hladilniku. Pri postrežbi dolijemo gazirano vodo in kozarec okrasimo z rezinami kumar in sveže mete.« 

Za 10 kozarčkov.

 • 400 ml bezgovega sirupa
 • 300 ml sladkornega sirupa z infuzijo popra
 • 400 ml botanične esence Vera Gino
 • 1 l lipovega čaja
 • 200 ml limonovega soka
 • ščep solnega cveta
 • 1 l gazirane vode

Priprava

 1. Zavremo 1 liter vode, dodamo pet vrečk lipovega čaja in jih pustimo stati 10 minut v vroči vodi. Odcedimo in ohladimo.
 2. Sladkorni sirup s poprom pripravimo tako, da v loncu zavremo 200 ml vode in 200 g sladkorja. V ponvi brez olja prepražimo 80 g poprovih zrn (črnih ali pisanih) in jih dodamo v sladkorni sirup. Ko se sladkor stopi, odstavimo in poper pustimo infuzirati še dve uri. Odcedimo in ohladimo.
 3. Koktajl sestavimo tako, da v ohlajenem vrču zmešamo bezgov sirup, sladkorni sirup s poprom, botanično esenco, lipov čaj, limonov sok in solni cvet.
 4. Visok kozarec napolnimo z ledom, dodamo tanke rezine kumar in prilijemo osnovo. Prilijemo še gazirano vodo, okrasimo z vejico mete, slamico in postrežemo.

Kredarica fizz: slovenska pijača za kraljev rojstni dan (Foto: Sašo Šketa)
Kredarica fizz: slovenska pijača za kraljev rojstni dan (Foto: Sašo Šketa)

Priporočamo še: Recept za aperol spritz, ki letos narekuje poletne trende pijač

Datum Objave: 21.6.2024 ob 06:06

Več iz te teme:

pijačaKredarica fizzSašo Šketa

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.