Odprta Kuhinja

Krekerji s črno deteljo

A+   A-
Črna detelja ni le za v solato.



Črna detelja (nekateri ji pravijo rdeča detelja, kar pa je zgolj neposredni prevod iz angleškega jezika) je ena najbolj presenetljivih rastlin iz naše okolice. V lekarni prodajajo njene izvlečke kot prehransko dopolnilo za lajšanje težav v meni. A njeni zdravilni učinki so še veliko širši in zelo raznoliki. Zeliščarstvo jo priporoča za uravnavanje holesterola, lajšanje artroz, pri boleznih dihal, depresiji, vnetju želodca ... Razumljivo, saj gre za eno najstarejših zdravilnih rastlin. Zaradi estrogenu podobnih spojin ima lahko tudi stranske učinke. Zato je primerna le za zdrave posameznike. Črno deteljo v kulinariki največkrat uporabimo kot dodatek solatam ali kašastim jedem. Lahko jo primešamo testu za kruh ali drugim sladkim ali slanim jedem. Jaz sem na hitro pripravila krekerje. Veganske – če je že sir veganski.

Sestavine


- 200 g črne moke
- 6 žlic olja, 1 dl hladne vode
- žlička soli
- 60 g sončničnih semen
- ščepec popra
- 30 g cvetov deteljež

Priprava


1. Deteljo naberemo na vrtu ali travniku.

2. Vse sestavine meljemo v mešalniku, dokler se ne zgnetejo v kepo.

3. Testo še ročno na hitro pregnetemo in razdelimo na dva dela.

4. Vsak del posebej tanko razvaljamo med dvema peki papirjema. Razrežemo na poljubno velike kvadrate.

5. Pečemo v pečici, segreti na 200 stopinj, 7 minut.

6. Pustimo, da se krekerji ohladijo.

Fotografija: Katja Rebolj
Preberite še:  Skutni rezančki z breskovo omako
Datum Objave: 5.7.2019 ob 12:07

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: