Kremna grahova juha v grškem slogu
Odpri galerijo
A+ A-
Grahova župca ni ravno tujka na domači mizi, se pa tokrat na njej znajde v nenavadni družbi.
Grahova juha z meto in feto
Saj veš, da sta meta in feta in!
- 450 g zamrznjenega graha
- 2 srednje velika krompirja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- šopek mete
- 1 l kokošje ali zelenjavne jušne osnove
- 50 g fete
- 30 g mandljevih lističev
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
Priprava
1. Čebulo in česen olupimo in ju na drobno sesekljamo.
2. Krompirja olupimo in ju narežemo na majhne kocke.
3. V pisker vlijemo za dve žlici oljčnega olja in ga segrejemo.
4. Nanj stresemo sesekljano čebulo in jo svetlo prepražimo – toliko, da postekleni. Dodamo česen in pražimo, dokler ne zadiši.
5. Nato dodamo zamrznjen grah in krompirjeve koščke.
6. Med mešanjem pražimo 3 minute, dolijemo 1 l jušne osnove (ali 1 l vode + dve jušni kocki). Ko juha zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo brbotati toliko časa, da se krompir in grah zmehčata – nekje 20 minut.
7. Medtem v ponvici popražimo mandljeve lističe, da zadišijo in porjavijo.
8. Juho odstavimo in vanjo osmukamo listke šopka mete. S paličnim mešalnikom jo res fino pretlačimo. Če je pregosta, prilijemo malo vode.
9. Juho pokusimo in solimo ter popramo po okusu, po želji lahko dodamo še malo mete – v tem primeru juho še enkrat pretlačimo.
10. Grahovo kremno župco postrežemo z nadrobljeno feto, praženimi mandljevimi lističi in listki sveže mete.
Priporočamo še: Žar: tako pripravite svinjsko ribico in vsi bodo navdušeni
Datum Objave: 25.8.2023 ob 15:08