Kremna grahova juha v grškem slogu

Grahova župca ni ravno tujka na domači mizi, se pa tokrat na njej znajde v nenavadni družbi.

Že po vonju hitro ugotoviš, da je polna mete, ki pa se z grahom izvrstno razume. Čisto po grško lahko ob bok meti postavimo še sir feta in dobimo osvežilno, a kremno juho, ki ne štedi z močmi pri napadu na brbončice. Popraženi mandljevi lističi so hrustljava pika na i.

Grahova juha z meto in feto

Saj veš, da sta meta in feta in!

  • 450 g zamrznjenega graha
  • 2 srednje velika krompirja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • šopek mete
  • 1 l kokošje ali zelenjavne jušne osnove
  • 50 g fete
  • 30 g mandljevih lističev
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper

Priprava

1. Čebulo in česen olupimo in ju na drobno sesekljamo.

2. Krompirja olupimo in ju narežemo na majhne kocke.

3. V pisker vlijemo za dve žlici oljčnega olja in ga segrejemo.

4. Nanj stresemo sesekljano čebulo in jo svetlo prepražimo – toliko, da postekleni. Dodamo česen in pražimo, dokler ne zadiši.

5. Nato dodamo zamrznjen grah in krompirjeve koščke.

6. Med mešanjem pražimo 3 minute, dolijemo 1 l jušne osnove (ali 1 l vode + dve jušni kocki). Ko juha zavre, ogenj zmanjšamo in pustimo brbotati toliko časa, da se krompir in grah zmehčata – nekje 20 minut.

7. Medtem v ponvici popražimo mandljeve lističe, da zadišijo in porjavijo.

8. Juho odstavimo in vanjo osmukamo listke šopka mete. S paličnim mešalnikom jo res fino pretlačimo. Če je pregosta, prilijemo malo vode.

9. Juho pokusimo in solimo ter popramo po okusu, po želji lahko dodamo še malo mete – v tem primeru juho še enkrat pretlačimo.

10. Grahovo kremno župco postrežemo z nadrobljeno feto, praženimi mandljevimi lističi in listki sveže mete.

Priporočamo še: Žar: tako pripravite svinjsko ribico in vsi bodo navdušeni
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana