Odprta Kuhinja

Kremna juha iz belega fižola in listnatega ohrovta

Odpri galerijo
A+   A-
Hranljiva in zelo okusna.



Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15–20 minut.

Sestavine


- 3 žlice oljčnega olja
- 2 čebuli
- večji korenček
- sol, poper
- 2 glavici česna
- timijan, čili ali feferon po okusu
- velika pločevinka vloženega belega fižola (850 g)
- 6 skodelic vode
- 2 lista lovorja
- vsaj 5 listov ohrovta

Priprava


1. Čebulo, korenje narežemo in stresemo v lonec. Segrejemo in nad šibkim ognjem pražimo 5 minut.

2. Prvo glavico česna stremo in stresemo k čebuli. Dodamo še timijan, čili po okusu in pražimo še minuto.

3. Potem v lonec zlijemo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem in zavremo. Kuhamo 10 minut, da se zelenjava zmehča, fižol pa ogreje.

4. Lovor odstranimo in juho pretlačimo s paličnim mešalnikom.

5. Ohrovt narežemo na trakove in vmešamo v juho. Kuhamo 10 minut, po potrebi razredčimo, čeprav tale juha mora biti kar gosta.

6. Medtem drugo glavico česna očistimo in stroke narežemo na rezine. V ponvici na malo olja ga hrustljavo opečemo.

7. Juho ponudimo s popečenim česnom in začinimo še z oljem od praženja česna ali po potrebi še z brizgom oljčnega olja.

Namig: Po juhi ponudimo cesarski praženec in slivov kompot.


Nasvet: Rjav fižol, na primer češnjevec, naredi juho rjavo, kar odvrne številne otroke, da bi jo sploh pokusili. Izberite belega, kakor v tem receptu, navadno je pripomb občutno manj.


Naslovna fotografija: Krištof Koman

Poizkusite še: Ajdova kaša z gobicami
Datum Objave: 27.1.2020 ob 07:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: