Odprta Kuhinja

Kremna juha z zaseko

Kremna juha z zaseko.
Odpri galerijo
A+   A-
Recept smo našli v bohinjskem Hotelu Kristal, kjer v pritličju deluje Restavracija Pri lovcu.

Na odlično kremno juho smo te dni naleteli v Bohinju, kjer so kuharji različnih restavracij pripravili bohinjsko večerjo. Ta je zajela različne lokalne okuse, med drugim postrvi iz bližnje ribogojnice kot tudi za Bohinj značilno koruzo trdinko in zaseko oziroma zasko. Zadnjo je na spreten način v juho vključil chef Nemaja Ceković iz Restavracije Pri lovcu, ki domuje v pritličju bohinjskega Hotela Kristal. Pozor: te juhe ne solite preveč, saj je dovolj slana že zaseka, ki poskrbi za fin in hkrati malo drugačen okus.

Sestavine

Za 4 osebe.

  • 1–2 sladka krompirja (batati)
  • 1 srednje veliko korenje
  • košček zelene
  • 1 srednje velika čebula
  • košček masla, malo oljčnega olja
  • malo timijana
  • 4 žličke zaseke (če hočemo, dodamo še kremni sir s tartufi)
  • sol, poper

Priprava

  1. Korenje, zeleno in čebulo olupimo, razrežemo na enakomerne kose in razporedimo v rahlo naoljen pekač ter ga za približno 20 minut postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija.
  2. V lonec vlijemo malo oljčnega olja in vanj prestavimo pečeno zelenjavo. Dodamo še olupljen in na kockice narezan sladki krompir, zalijemo z vodo, ki naj sega le malo nad zelenjavo, ter začinimo z malo timijana. Solimo in popramo, zavremo, zmanjšamo ogenj, da juha le rahlo vre, ter kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča.
  3. Na koncu dodamo še košček masla in zmešamo s paličnim mešalnikom do gladkega.
  4. Ko postrežemo, v vsako skodelico dodamo še žličnik iz zaseke, h kateri lahko primešamo še kremni sir s tartufi.

Priporočamo še: Ingverjev »ta kratki«, ki prežene prehlad

Datum Objave: 10.1.2025 ob 06:01

Več iz te teme:

juhe in enolončnicezasekakremna juha

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.