Odprta Kuhinja

Ingverjev »ta kratki«, ki prežene prehlad

Ingverjevo šilce. (Foto: Sonja Ravbar)
Odpri galerijo
A+   A-
Ali kdaj razmišljate, da bi spili karkoli, da bi se počutil »fit«? Predlagamo vam kratki napitek oziroma tako imenovani shot, po katerem bo počutje zelo »živo in zdravo«.

Spremembe letnih časov in nizke temperature lahko deluje na organizem stresno; kadar je imunski sistem šibkejši, so prvi prehladi, viroze in slabo počutje tu. Da je imunski sistem naš kapital in ga moramo ves čas negovati in krepiti, ni treba posebej poudarjati. Včasih so, ne da bi o tem veliko razmišljali, telo krepili tako, da so se vse poletje umivali z mrzlo vodo, hodili bosi in slečeni do krepke jeseni, prehlade pa so premagovali s preprostimi zeliščnimi pripravki. Kaj pa v današnjih časih? Sledimo starim izkušnjam in posegamo po starih receptih, ki nimajo stranskih učinkov, ali čakamo, da se nas bolezen loti in se odpravimo v prvo lekarno?

Sestavine

  • 15 g olupljene ingverjeve korenine
  • 30 ml soka sveže limone
  • ščep črnega popra
  • 100 ml vode
  • žlička javorjevega sirupa

Priprava

  1. Olupljen ingver, limonov sok, poper, vodo in javorjev sirup damo v blender in zmeljemo.
  2. Napitek po želji precedimo in ponudimo v manjših kozarčkih.

image_alt
Korenčkova marmelada s pridihom orienta: vsi vas bodo spraševali za ta recept

 

Datum Objave: 8.1.2025 ob 07:01

Več iz te teme:

ingverjev shotzdravjevitamini

Naročite se na e-novice:

Mirjam Grilc
Mirjam GrilcMirjam se s svojo košaro za zelišča potepa daleč proč od naselij, visoko v hribih, kjer si je tudi uredila svoj zeliščni vrt in zeliščno kmetijo, ki jo najdete na strani Aelita.si. Slovi po odličnih zeliščnih pripravkih, pa tudi po izvrstnih jedeh, ki jih pripravlja v svoji sanjski kuhinji s čudovitim razgledom na vrt in gore. Je avtorica knjig z recepti in praktičnimi nasveti, kako si urediti zeliščno lekarno iz številnih zdravilnih zelišč, kako z zelišči obogatiti sladice, poskrbela je za kopico vegetarijanskih jedi za vsak dan in še bi lahko naštevali.