Odprta Kuhinja

Krepčilna zimska enolončnica po receptu hollywoodske igralke, ki jo vsi poznate

Lečina juha po receptu hollywoodske igralke. (Foto: Candice Bell)
Odpri galerijo
A+   A-
Ob mrzlih dneh se prileže krepka enolončnica, ki jo lahko tokrat skuhate po receptu Reese Witherspoon. Zraven pa si ogledate še katerega od filmov z njo v glavni vlogi.

Slovenska kulinarika pozna kar nekaj enolončnic, za dodaten navdih velikokrat pogledamo tudi v italijanske in francoske lonce. Tokrat pa smo po recept skočili čez lužo. Svojo najljubšo zimsko jed je namreč razkrila hollywoodska igralka Reese Witherspoon. Stavimo, da ste si gotovo že ogledali katerega izmed njenih odličnih filmov, kjer navadno poskrbi, da se pošteno nasmejimo, včasih pa celo potočimo kakšno solzo. A danes nas ne bo spravila ne v jok ne v smeh, temveč za štedilnik, saj bomo skuhali krepko enolončnico po receptu njene mame. 

V glavni vlogi se bo znašla leča, čeprav nikakor ne gre za vegansko jed. V lonec romajo še čebula, česen, pelati, stebelna zelena in korenček, na koncu pa okus zaokroži dodatek sušene mesnine, klobase v tem primeru. Krepka jed, ki je na spletu prejela nešteto pohval, se bo tako nadvse prikupila tudi tistim, ki niso navdušeni nad zelenjavnimi zgodbami. 

Reese sicer točnega recepta ni razkrila, tako, da lahko jed nekoliko prilagodimo svojemu okusu, vemo pa, da v lonec romata približno dva lončka suhe leče. To najprej za kakšno uro namočimo, saj bo tako enolončnica hitreje kuhana. Sicer pa gre postopek nekako takole. 

Na zmernem ognju najprej segrejemo dve žlici oljčnega olja, prepražimo čebulo in dodamo česen ter sesekljano zeleno in korenček. Ko se zelenjava po približno petih minutah zmehča, v lonec stresemo odcejeno in oprano lečo. Reese najraje izbere tisto zelene barve. V lonec dodamo še konzervo pelatov, liter zelenjavne jušne osnove in začimbe. Reese izbere koriander, kumin in rdečo papriko. Lahko pa se zanesete tudi na svoj okus. Vse skupaj nato kuhate več ur, da se sestavine lepo povežejo, leča pa vpije tekočino in tako nastane gosta, krepka tekstura. 

Proti koncu kuhanja v lonec dodamo še mesnino. Enolončnico lahko skuhate tudi na zalogo in jo v hladilniku držite do štiri dni. Kot svetujejo na portalu The Kitchn, lahko za še več okusa v lonec dodamo še kos parmezana. 

image_alt
Tedenski jedilnik: 5 kosil, ki ne vzamejo veliko časa

Sarma: zdrava specialiteta, ki jo je oboževal tudi Tito (po tem receptu)

 

 

 

 

 

Datum Objave: 10.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

hitro in preprostokosilovečerjalečajuhe in enolončnice

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.