Krepka fižolova juha z muškatno bučo

Odpri galerijo
A+ A-
Sezona pravih buč je pred vrati.
Priprava 5 minut, čas kuhanja 30 minut.
Sestavine
- 500 g kuhanega fižola
- 400 g muškatne buče ali pol buče hokaido
- 2 večja krompirja, manjša čebula, četrt zelene
- malo maščobe
- 100–150 g drobnih jušnih testenin
- lovor, šetraj, feferon, rožmarin, sol, poper
- vino ali balzamični kis za okrepitev okusa
Fižolova juha se skuha takole
1. Bučo, zeleno, čebulo in krompir očistimo, narežemo in damo v lonec. Na maščobi vse skupaj pražimo 5 minut.
2. Dodamo kuhan fižol s fižolovko, začinimo z lovorjem, šetrajem, sesekljanim rožmarinom in feferonom, solimo, popramo in prilijemo vodo.
3. Zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut.
4. Dve zajemalki zelenjave prihranimo, odstranimo lovor, preostalo juho pa pretlačimo s paličnim mešalnikom.
5. V juho vrnemo prihranjeno zelenjavo, spet zavremo in zakuhamo drobne jušne testenine.
6. Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca, nato juho okisamo z brizgom vina ali balzamičnega kisa ter čim prej ponudimo kot samostojno enolončnico. Za posladek postrežemo jabolčno čežano s stepeno sladko smetano.
Različica: V juho dodajte popečene kocke pancete ali slanine.
Nasvet: Seveda, namesto doma kuhanega fižola zlahka uporabite vloženega iz pločevinke. Je pa praviloma ceneje in jedi so okusnejše, če je fižol iz domačega lonca.
Poizkusite še: Rustikalna pita z zelenjavo
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 16.9.2019 ob 07:09