Krepka zelenjavna juha z rdečo lečo

Ogreje telo.

Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut.

Sestavine

– 2 večja korenčka
– večja čebula
– 2 večja krompirja
– četrt glave svežega belega zelja
– manjši por
– žlička kurkume
– mala pločevinka vložene koruze
– 100 g rdeče leče
– oljčno olje, sol, poper, malce čilija
– voda ali kokošja jušna osnova

Priprava

1. Vso zelenjavo očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in nad blagim ognjem pražimo 5 minut, da bo imela juha krepkejši okus in barvo.

2. Potresemo s kurkumo in sesekljanim čilijem, dodamo rdečo lečo in prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije zelenjavo v loncu.

3. Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča.

4. Zdaj dodamo koruzo in kuhamo še 5 minut.

5. Tretjino zelenjave vzamemo iz lonca in prihranimo, k preostanku v loncu dolijemo vodo ali jušno osnovo in s paličnim mešalnikom pretlačimo v gosto kremno juho.

6. Prihranjeno zelenjavo vrnemo v juho, spet zavremo, solimo, popramo in ponudimo kot samostojno jed s kosom kruha.

Različica: Juho ponudite s popečenimi kockami pancete, slanine ali trakci hrustljavo popečenega puranjega mesa.
Naredimo vnaprej: Se razume, brez težav.
Ali ste vedeli: Rdeča leča ogreje telo. V mrzlih dneh si jo privoščite pogosto: v polpetah, mineštrah, v nadevih za zelenjavo …
Poizkusite še: Krompirjeve vrtnice s slanino

Fotografija: Krištof Koman

Mojca Koman
Mojca Koman

Vsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed