Odprta Kuhinja

Kuhanje s štoparico: 3 hitri recepti za vsak dan, nared v manj kot pol ure

Kremna juha iz leče in korenja
Odpri galerijo
A+   A-
Opravila pred prazniki se zgoščujejo. In kakor nas veseli, kaj vse lepega, slovesnega, dobrega bomo postavili na mizo, nam je včasih sredi tega vsega – si drznemo zapisati? – popolnoma odveč navaden, vsakdanji obrok. Ki pa mora biti.



Tokrat so mi v roke potisnili štoparico in mi zabičali: trije recepti, izbor odlične kuharice, kot si ti, ki ne vzamejo več kot 20, 25 in 30 minut. Pa brez drame, seveda. To so moji hitri recepti za vsak dan.

30 minut: Kremna juha iz leče in korenja


Krepka in poigravamo se lahko z dodatki, ki juhi sproti spreminjajo značaj.

  • večja čebula, 2 večja stroka česna

  • 300 g rdeče leče (nekuhane), 200 g korenja

  • 0,5 l kokošje jušne osnove + 2 l vode

  • oljčno olje, 2 žlički jabolčnega kisa

  • sol, beli poper

  • dodatno: kisla smetana, ocvrta čebula


1. Čebulo in česen na drobneje nasekljamo. Korenje olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Lečo splaknemo s hladno vodo.

2. V velikem loncu na zmernem ognju segrejemo 0,5 dl oljčnega olja. Dodamo čebulo, jo rahlo posolimo in na hitro popražimo. Nanjo stresemo česen in korenje. Premešamo in počakamo nekaj sekund, le toliko, da česen zadiši.

3. Dodamo jušno osnovo, lečo in vodo. Popramo. Ogenj povečamo, lonec napol pokrijemo in kuhamo 25 minut. 5 minut pred koncem kuhanja prilijemo še jabolčni kis.

4. Odstavimo in dobro pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo in popramo po okusu, če je treba. Juho postrežemo z zvrhano žličko kisle smetane in posuto z ocvrto čebulo.
Namig: Če smo ljubitelji bolj pekočih okusov, lahko v juho dodamo ščep kajenskega popra.

Kremna juha iz leče in korenja
Kremna juha iz leče in korenja

20 minut: Puranji trakci s smetano in rižem


Večna klasika, ki zadovolji staro in mlado. Tudi poceni.

  • 400 g puranjih zrezkov

  • 350 g gob (šampinjonov, jurčkov ... po izbiri)

  • 1 čebula, 2 stroka česna

  • poravnana žlička mlete

  • dimljene paprike

  • 3 dl smetane za kuhanje

  • 2 dl kokošje jušne osnove

  • 250 g riža, žlica peteršilja

  • sol, poper, oljčno olje


1. Riž splaknemo s hladno vodo in ga damo kuhat v večjo količino (2 litra) vrele osoljene vode. Kuhamo 12–15 minut oz. po navodilih z embalaže.

2. Čebulo na drobno sesekljamo. Česen stisnemo. Šampinjone narežemo na tanjše lističe. Puranje zrezke narežemo na centimeter široke trakove.

3. V globlji ponvi na zmernem do močnejšem ognju segrejemo 0,25 dl oljčnega olja, dodamo meso, posolimo in na hitro zlato rjavo popečemo.

4. Ogenj malo zmanjšamo in v ponev dodamo še 0,25 dl oljčnega olja in čebulo. Premešamo in počakamo, da se čebula popraži. Nato dodamo še česen, da zadiši, in gobe. Popramo. Pokrijemo in dušimo 10 minut.

5. V ponev z mesom in gobami dodamo še dimljeno papriko in peteršilj, premešamo ter prilijemo še smetano za kuhanje in jušno osnovo. Nazaj pokrijemo in kuhamo še 5 minut.

6. Odcedimo kuhan riž.

7. Slastno meso v omaki postrežemo z rižem in skledo solate.

Puranji trakci s smetano in rižem
Puranji trakci s smetano in rižem

25 minut: Široki rezanci s piščancem


Celo malček azijskega okusa.

  • 300 g širokih rezancev, 500 g piščančjih prsi

  • večja rdeča čebula, 2 večja stroka česna

  • 2–3 pomaranče, večje steblo zelene

  • 2 poravnani žlici moke, 2 žlici medu, 2 zvrhani žlici gorčice

  • sol, beli poper, oljčno olje, pražen sezam


1. Čebulo na drobno sesekljamo. Česen stisnemo. Piščančje meso narežemo na manjše do srednje velike kocke ali kose. Steblo zelene narežemo na centimeter debele kose, liste sesekljamo. V skledici zmešamo 2,5 dl sveže stisnjenega soka pomaranče, 2,5 dl vode, gorčico in med.

2. V večji globlji ponvi segrejemo 0,5 dl oljčnega olja, dodamo meso, solimo in potresemo z moko. Dobro premešamo in na zmernem do močnejšem ognju na hitro zlato popečemo.

3. Ogenj zmanjšamo, dodamo čebulo, premešamo, pokrijemo in dušimo, da se čebula zmehča.

4. Dodamo česen in zeleno. Počakamo, da česen zadiši, in nato prilijemo mešanico s pomarančnim sokom.

5. Pokrijemo s pokrovom, ogenj malo povečamo in pustimo kuhati 15 minut. Občasno premešamo in dolijemo malo vode, če je treba. Solimo, popramo po okusu.

6. V večjo količino slane vrele vode damo kuhat široke rezance. Kuhamo 10 minut oz. po navodilih z embalaže.

7. Kuhane testenine odcedimo in pretresemo v ponev s piščancem. Premešamo in jed potresemo s sesekljanimi listi zelene in praženim sezamom.

Široki rezanci s piščancem
Široki rezanci s piščancem

Priporočamo še: Kultne jedi: paneton
Datum Objave: 15.12.2020 ob 09:12

Več iz te teme:

kremna juhaširoki rezancihitra kosilapuranji trakci

Naročite se na e-novice:

Tamara Ružić
Tamara RužićHej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.